25 (ex-)patiënten van UZA Edegem liepen vandaag rondjes met Marathon Woman
EDEGEM – Aan de Watersportbaan in Gent hebben vanochtend een 25-tal (ex-) (vooral) kankerpatiënten rondjes gelopen.
De actie kaderde binnen ‘Onklopbaar!’. Dat is het beweegtraject van het Universitair Ziekenhuis Antwerpen voor mensen die zwaar ziek zijn of aan het revalideren zijn. De (ex-)patiënten liepen mee met Marathon Woman.
Al sinds 1 januari loopt Hilde Dosogne, beter bekend als Marathon Woman, elke dag een marathon.
De bedoeling van Dosogne is om fondsen te werven en mensen aan te zetten om te bewegen als preventie tegen ziekte. ‘Daarom willen wij vandaag met haar meelopen’, klinkt het bij de lopers van het UZA.
Ongeveer 25 mensen van ‘Onklopbaar!’ liepen mee. Rudi Frankinouille, trainer en coördinator bij het UZA: ‘Niet de volledige 42 kilometer die Hilde gelopen heeft, maar kleine stukjes. Maar de lange afstanden zijn niet het doel, wel samen uit de periode van ziekte geraken.’
Het gaat over (ex-)patiënten die kanker hebben overwonnen, mensen met hersenletselschade of hartpatiënten die aan het revalideren zijn. Frankinouille: ‘Ik begeleid hen met een persoonlijk traject naar het bewegen.’
Ook Lieve liep mee en maakt deel uit van dat beweegtraject. Zij kreeg in 2022 de diagnose borstkanker. ‘Na verschillende operaties begint het nu pas voor mij. Ik voel me nog geen loper. Maar dit proces na de chemobehandeling is heel belangrijk. Sporten vermindert de kans op herval.’
Beweegtraject ‘Onklopbaar!’ is geen gewoon beweegprogramma. Het is een verbindend traject dat patiënten met diverse aandoeningen samenbrengt rond een buitengewoon doel – deelname aan de Antwerp 10 Miles of short run op zondag 27 april 2025. Hiertoe zetten ze een inclusief programma voor lichaamsbeweging op dat gericht is op patiënten met diverse beperkingen.
Het doormaken en herstellen van een ernstige ziekte is op elke leeftijd een levens veranderende gebeurtenis. Vaak zijn er ook ‘onzichtbare’ gevolgen, zoals vermoeidheid, prikkelgevoeligheid, geheugenproblemen, angst- en stemmingsstoornissen die een grote impact hebben op de levenskwaliteit.
Regelmatige lichaamsbeweging helpt om deze negatieve gevoelens te controleren en het zelfvertrouwen van patiënten te vergroten. Regelmatig bewegen verbetert het uithoudingsvermogen en zorgt voor meer energie.
Toch zijn veel patiënten bang om terug te gaan sporten. Door te trainen in groep en onder medische begeleiding tracht het UZA met dit project de drempel naar het hernemen van sportactiviteiten voor patiënten te verkleinen. En zo in groep de eigen ziekte te overstijgen.
Dit project werd mogelijk gemaakt door de steun van Golazo, organisator 10 Miles en Baloise, preferentiele partner.
Het heeft tot doel om een concreet en toegankelijk beweegtraject voor patiënten op te starten. Het betreft geen wetenschappelijk onderzoeksproject met een afgelijnde onderzoeksvraag, maar heeft een bredere maatschappelijke functie, gericht op sensibilisering, lotgenotencontact, maatschappelijke re-integratie en inclusiviteit bij sportevenementen.
Je kan het project steunen via https://acties.uzafoundation.be/nl-NL/p/onklopbaar-a73f3/step-1 (EM / Foto UZA Foundation)
Views: 13