A2A3Edwin

BOIC maakte podcastreeks over het mentale aspect van olympische topsporters

ANTWERPEN – De Olympische Spelen in Parijs beginnen over 60 dagen. Dat betekent dat momenteel zo’n 10 000 atleten wereldwijd met maar één ding bezig zijn: in topvorm geraken. Fysiek uiteraard, maar ook mentaal zijn ze maar beter gewapend tegen de druk die bij zo’n groot evenement komt kijken. En dat mentale aspect wou het BOIC graag belichten in zijn nieuwe podcastserie ‘Olympic Minds Unlocked’. Recent is de zesde aflevering uitgebracht, waarmee deze boeiende podcastserie tot een einde komt. Heb je nog geen tijd gehad om te luisteren, maar ben je wel benieuwd welke atleten en experts er zijn langsgekomen? Dan kan dit artikel met de besproken onderwerpen en gasten je hierbij zeker helpen.

Er is gewerkt rond drie belangrijke topics: het belang van mentale gezondheid binnen topsport, olympische uitdagingen en olympische strategieën. Elk onderwerp kreeg een Nederlandse en Franse aflevering. Zo kwamen er zes afleveringen tot stand, met telkens verschillende atleten en experts die wetenschappelijke duiding geven over de topics.

Je kunt Olympic Minds Unlocked beluisteren (en bekijken) via  https://www.youtube.com/@BelgiumOlympic, https://podcasts.apple.com/be/podcast/olympic-minds-unlocked/id1741960071?l=fr-FR en https://podcasts.google.com/feed/aHR0cHM6Ly9hbmNob3IuZm0vcy8yYWU5M2VhOC9wb2RjYXN0L3Jzcw

*Het belang van mentale gezondheid binnen topsport, Aflevering 1 (NL), Gasten: Loïck Luypaert en Niels Van Zandweghe – Expert: Jolan Kegelaers

Inhoud: Balans in je topsportleven is een must. In deze eerste aflevering vertelt hockeyer Loïck Luypaert hoe de Red Lions getriggerd werden om Olympisch Kampioen te worden en ontdekken we waarom roeier Niels Van Zandweghe nachtmerries kreeg over de Olympische Spelen. Het gesprek wordt begeleid door sportpsycholoog Jolan Kegelaers. Hij legt uit waarom het mentaal welzijn van een atleet nu net zo belangrijk is, wat het verschil is met mentale gezondheid en hoe je tijdens een moeilijkere periode gemotiveerd kan blijven. Ook de druk van sociale media komt aan bod. Daar worden overwinningen in de verf gezet, maar moeilijke momenten zijn er vaak onzichtbaar. Hoe gaan onze atleten daarmee om?

Aflevering 2 (FR), Gasten: Ambre Ballenghien en Naomi Van Den Broeck – Expert: Damien Brevers

Inhoud: In deze aflevering duiken we in het hoofd van hockeyspeelster Ambre Ballenghien en ontdekken we wat zij doet om altijd op topniveau te blijven presteren. We verwelkomen ook Belgian Cheetah Naomi Van Den Broeck, die openhartig over haar leven als topsporter vertelt en hoe ze omgaat met tegenslagen. Verder ontdekken we dat Naomi nog heel wat andere talenten bezit naast hardlopen. Tot slot onderzoeken we waarom mentale gezondheid binnen topsport nu net zo belangrijk is. Het gesprek wordt begeleid door sportpsycholoog en professor Dr. Damien Brevers, die de etymologie van mentaal welzijn helder uitlegt.

Olympische uitdagingen, Aflevering 3 (NL). Gasten: Thibaut Vervoort en Paulien Couckuyt – Expert: Fernando Oliva

Inhoud: Zelfs Olympiërs kunnen het soms moeilijk hebben. In deze aflevering praat 3×3 basketbalspeler Thibaut Vervoort openlijk over de nadelen van het leven van een topsporter. Zo ontdekken we welke opofferingen hij moest doen op sociaal vlak om op het hoogste niveau te kunnen presteren. Verder praten we met Belgian Cheetah Paulien Couckuyt. De hordeloopster scheurde vorig jaar nog haar kruisbanden, maar kon recent toch de Olympische limiet lopen. Ze deelt haar ervaring hoe ze gemotiveerd bleef tijdens dit woelige voorbereidingsjaar. Deze twee atleten worden vergezeld door topcoach Fernando Oliva, die samenwerkt met onder meer Kim Meylemans en Noor Vidts. Hij geeft zijn visie over stress en vertelt welke invloed druk nu juist heeft op prestaties.

Aflevering 4 (FR.). Gasten: Kevin Borlée en Jorre Verstraeten – Expert: André Henveaux

Inhoud: In deze aflevering ontvangen we een icoon uit de Belgische atletiek: Kevin Borlée. De Belgian Tornado kwalificeerde zich zopas voor de Olympische Spelen op de World Relays, de officieuze Wereldkampionschappen estafette. Hij krijgt gezelschap van judoka Jorre Verstraeten. Ze zullen het hebben over de mentale voorbereiding richting belangrijke tornooien. Daarnaast praten ze ook over de impact van sociale media op hun sportcarrière. De twee krijgen gezelschap van de ervaren zwemcoach André Henveaux. Als vader van topzwemmer Lucas Henveaux, weet hij als geen ander hoe je een atleet mentaal moet klaarstomen richting de Olympische Spelen van Parijs. Tot slot ontdekt men welke rol stress kan spelen binnen topsport.

Olympische strategieën, Aflevering 5 (NL). Gasten: Emma Plasschaert en Manon Claeys – Expert: Jan Dierens.

Inhoud: In deze vijfde aflevering deelt zeilster Emma Plasschaert hoe zij balans zoekt in haar leven en omgaat met tegenslagen. We komen ook te weten waarom ze niet snel meer in een helikopter zal stappen. Emma krijgt gezelschap van paradressuur-amazone Manon Claeys. Hoewel zij goed kan omgaan met stress en druk, is het ooit anders geweest. Ze legt uit wat je kan doen als je je mentaal niet helemaal goed voelt. Het gesprek wordt begeleid door sportpsycholoog Jan Dierens. Hij geeft wetenschappelijke duiding bij de technieken die atleten kunnen helpen, en legt uit hoe je je kan voorbereiden op een belangrijke wedstrijd. Tot slot geeft men een overzicht bij wie je terecht kan indien je nood hebt aan ondersteuning of hulp.

Aflevering 6 (FR). Gasten: Alix Gerniers en Jean-François Deberg – Expert: Clara Baiwir

Inhoud: In deze laatste aflevering schetst Alix Gerniers hoe zij omging met de ups en downs van haar carrière bij de Red Panthers en legt ze uit hoe stress haar heeft geholpen. De Red Panther krijgt het gezelschap van wielrenner en paralympiër Jean-François Deberg. De handbiker heeft zijn eigen manier om om te gaan met competitiestress. Het gesprek wordt in goede banen geleid door sportpsychologe Clara Baiwir. Zij zal het hebben over het brein en hoe je moet luisteren naar je lichaam. Ze legt ook uit hoe je je mentaal optimaal kan voorbereiden op een belangrijke wedstrijd. Tot slot geeft men een overzicht bij wie je terecht kan indien je nood hebt aan ondersteuning of hulp. (Team Belgium)

Views: 6

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.  Learn more