A sportnieuwsDe Schorre

Wie droeg toch weer die Domo-Farm Frites trui uit 2002?

Wie droeg toch weer die Domo-Farm Frites trui uit 2002?

Bron en rechten van tekst en foto:

Tentoonstelling St. Patrick’s Day – Copyright: De Velodroom

Wielermuseum De Velodroom heropent met twee nieuwe tentoonstellingen.

Vanaf zaterdag 6 maart 2021, Wielermuseum De Velodroom, Hoek 129, Boom (ter hoogte van fietsknooppunt 26)

Wielermuseum De Velodroom in Provinciaal Recreatiedomein De Schorre heropent 6 maart haar deuren. “Maar er is nog meer heuglijk nieuws”, laat gedeputeerde Jan De Haes weten. “De permanente tentoonstelling van wielermemorabilia werd uitgebreid met twee nieuwe thematische tentoonstellingen. Spring dus al fietsend langs de Rupel eens binnen om te kijken naar het historisch sporterfgoed waarin Vlaanderen nog steeds uitblinkt”.

De Velodroom is geopend zaterdag en zondag van 13 uur tot 17 uur. Tijdens de paasvakantie is het wielermuseum elke dag geopend. De toegang bedraagt 2,7 euro en er wordt gewerkt met reservaties. Meer info op www.develodroom.be.

De Klassiekers

 In het centrale deel van het museum siert een unieke selectie van zestig wielertruitjes het plafond, met als thema ‘De Klassiekers’.
Elke trui is gelinkt aan, en in vele gevallen daadwerkelijk gedragen door, een renner die in zijn carrière een klassieker won. Zes decennia wielerkledij chronologisch (van 1960 tot 2020) uitgestald: van een wollen Mercier-trui van Raymond Poulidor (Waalse Pijl, 1963), tot de blitse Quick-Step outfit van Tom Boonen (Parijs-Roubaix, 2008). En wie droeg toch weer die Domo-Farm Frites trui uit 2002?

Voor het thema in de kelderverdieping waar ook een heuse wielerpiste is nagebouwd, werd de inspiratie gehaald in Ierland. Stephen Roche en Sean Kelly zijn uiteraard klinkende namen uit het wielerverleden, maar ook in het hedendaags peloton kennen we klasbakken als Sam Bennett, Daniel Martin en Nicolas Roche. De Ierse feestdag St. Patrick’s day – 17 maart – is traditioneel groen gekleurd. Op deze etage zal je dus alle wieleritems vinden met het thema groen.

Waar komt de groene trui vandaan?

 De groene trui werd in de Tour van 1953 geïntroduceerd voor de winnaar van het puntenklassement. De Zwitser Fritz Schär was de eerste die de trui aan het eind van de Tour mocht aantrekken. De groene kleur was gekozen omdat de toenmalige sponsor een grasmaaierfabrikant was. Het recordaantal eindoverwinningen in het puntenklassement, zeven stuks, staat op naam van de  Slovaak Peter Sagan en zijn groene trui van 2018 kan je in De Velodroom bewonderen.

Views: 196

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.  Learn more