Werkgevers regio Mechelen stimuleren fiets voor woon-werkverkeer mét oog voor fietsveiligheid
Naast de aanleg van fietsinfrastructuur bouwde provincie Antwerpen de voorbije jaren met Provinciaal Mobiliteitspunt Antwerpen over fietswoon-werkverkeer een ruime expertise op waar bedrijven beroep op kunnen doen. En met resultaat. Steeds meer medewerkers kiezen voor de fiets om naar het werk te gaan. Ook in Mechelen ziet men het aantal fietsers groeien en de fietsbereikbaarheid van Mechelen-Noord zal de komende jaren nog verder verbeteren. Tegelijkertijd werd fietsen de afgelopen jaren ook 40% veiliger in Vlaanderen. Niettemin blijft het aantal jaarlijkse fietsslachtoffers te hoog. Mobiliteitsproject VLOT bracht heel wat bedrijven van Mechelen-Noord samen voor een ‘fietsveiligheidsbad’ bij gastbedrijf Borealis.
Op 20 juni organiseerde VLOT een bedrijfsevent rond fietsveiligheid bij Borealis – een van ’s werelds grootste leveranciers van geavanceerde en duurzame oplossingen op gebied van polyolefinen en tevens Europese marktleider in de mechanische recycling van kunststoffen – op de bedrijvenzone in Mechelen-Noord. VLOT is een initiatief van provincie Antwerpen, de stad Mechelen, de gemeente Sint-Katelijne-Waver en Departement Omgeving van de Vlaamse Overheid waarbij mobiliteitsbegeleiding aan werkgevers wordt aangeboden met als doel werknemers snel, vlot, veilig en tevreden op hun werkplek te krijgen.
Luk Lemmens, gedeputeerde bevoegd voor Mobiliteit in de provincie Antwerpen: “Naast het creëren van fietsinfrastructuur willen we de drempels voor fietsgebruik samen met de werkgevers verder wegnemen. Werkgevers kunnen al geruime tijd terecht bij Provinciaal Mobiliteitspunt Antwerpen voor een mobiscan. Dankzij de samenwerking i.k.v. VLOT kunnen we een extra ondersteuning geven aan werkgevers in de regio Mechelen met praktische begeleiding voor werknemers (zoals bv. een testfiets uitproberen voor je woon-werktraject) of het opstellen van een mobiliteitsactieplan voor de werkgever. Met de Fietsbarometer van de provincie volgen we de veiligheid van onze fietsers op.”
Grote interesse bij bedrijven uit regio Mechelen
De bedrijven waren talrijk aanwezig op het lunchevent: Acerta, Galapagos, Kingslize Pizza, Wolters Kluwer, Post NL, SGS, Biocartis, vzw Industrie Mechelen Noord, Willemen Group en Wim Verhuur.
Preventieadviseurs, verantwoordelijke HR, facility managers, … schuiven aan bij de tafel voor advies rond het stimuleren van een fietscultuur, gebracht door de experts van VLOT, en advies over veilig op de baan, door de Vlaamse Stichting Verkeerskunde (VSV).
Buiten proberen op hetzelfde moment heel wat medewerkers hun vaardigheden uit op het fietsbehendigheidsparcours van VSV. Chamizo Fietsen, fietshandelaar uit Sint-Katelijne-Waver, laat medewerkers diverse fietsen uitproberen die passen bij hun persoonlijke levenssituatie: een e-bike, een speedpedelec, bakfiets of vouwfiets; het vraagt zijn eigen rijkunsten. Ook het Fietsatelier van ECOSO is paraat om de eigen fiets van deelnemers te screenen of die nog veilig op de baan kan.
Danny Van Gansen, location manager site Mechelen van Borealis: “Met de fiets ben je zeker van je aankomstuur, het geeft een frisse start aan je werkdag, je kan je dagelijkse beweging afvinken, … Heel wat voordelen die maken dat we als werkgever onze werknemers willen ondersteunen in deze keuze. Tegelijk is veiligheid topprioriteit voor Borealis – en vele andere werkgevers – en willen we de ‘modal shift’ hand in hand laten gaan met aandacht voor verkeersveiligheid.”
“We zien dat bij de ontwikkeling van nieuwe fietsen veel aandacht gaat naar veiligheid en comfort. Automatische schakeling en ABS-remsystemen zijn ook in de fietsenwereld ondertussen ingeburgerd. Dat is veiliger fietsen maar vraagt wel een aangepaste rijstijl.” zegt Timothy Chamizo.
“Wij werken permanent aan een vlotte, duurzame en veilige fietsbereikbaarheid van onze stad,” vertelt de Mechelse schepen van Mobiliteit Alexander Vandersmissen. “Met onder meer de uitbouw van ons fietsroutenetwerk, de aanleg van tientallen kilometer nieuwe en vernieuwde fietspaden en projecten als de Nieuwe Vesten verbeteren we de ontsluiting van onder meer het bedrijventerrein Mechelen-Noord aanzienlijk. We zijn blij dat we met dit event dat kadert binnen het project VLOT een nieuwe bijdrage kunnen leveren voor heel wat werknemers en bedrijven. Een mooie realisatie van een sterk team.”
Ivo Van Aken, beleidsmedewerker Safe2Work bij VSV: “Het risico op dodelijke ongevallen is voor fietsers de afgelopen zeven jaar met 40 procent gedaald. Niettemin blijft het aantal jaarlijkse fietsslachtoffers te hoog. Werkgevers kunnen echter het verschil maken om die verplaatsingen op een zo veilig mogelijke manier te laten gebeuren. Het is onze missie om bedrijven hierbij te inspireren en ondersteunen.”
Traject, het adviesbureau in verkeer en mobiliteit, die de dienstverlening van VLOT verzorgt, nodigt werkgevers uit om zich te laten ondersteunen bij hun fietsbeleid. Trees Vandenbulcke, projectmanager: “Al heel wat werkgevers deden beroep op VLOT voor een screening van hun fietsinfrastructuur. Dat is een goede zaak, want de vraag naar veilige, comfortabele fietsstalling neemt toe en er is al lang geen ‘one size fits all’ wanneer het op fietsen aankomt. Daarnaast moet infrastructuur hand in hand gaan met informatie en incentives om het fietsen echt te faciliteren. VLOT ondersteunt organisaties in het maken van duurzame keuzes op vlak van mobiliteit. Werkgevers die een ‘sparringpartner’ zoeken, kunnen een gesprek vastleggen via www.vlotonderweg.be/contact”
Views: 11