A1A3Edwin

Vlaamse packraftroute komt door vallei van Grote Nete en acht Kempense gemeenten

WESTERLO – Binnenkort zal een packraftroute door Vlaanderen lopen. Daarbij worden acht Kempense gemeenten aangedaan, gelegen in de vallei van de Grote Nete.

Het project ‘Te Water’ wordt uitgevoerd in het kader van de Relance-oproep voor Natuur van Toerisme Vlaanderen.

De projectaanvraag werd goedgekeurd door Toerisme Vlaanderen en beoogt de ontwikkeling van een packratroute doorheen Vlaanderen.

Toerisme Provincie Antwerpen wenst, in samenwerking met Westerlo, Herselt, Hulshout, Heist-op-den-Berg, Herenthout, Nijlen, Berlaar en Lier, als partner het project te realiseren in de vallei van de Grote Nete.

Packrafters maken gebruik van een draagbare en opvouwbare kajak en rugzak. De recreant legt al wandelend en varend een kerntraject af.

Een packraft is een draagbare lichtgewicht opblaasbare boot. Klein en licht zodat de boot in lege toestand makkelijk in een rugzak, op je fiets of in de auto past.

Eenmaal opgeblazen kan je het water verkennen van meren tot snelstromende rivieren. Door peddelen te combineren met activiteiten zoals wandelen, fietsen, skiën en klimmen, opent packrafting eindeloze avontuurlijke mogelijkheden die alleen worden beperkt door je verbeelding.

Het concept van packrafting is een frisse toevoeging aan de paddelsportscene en wint de laatste jaren aan populariteit.

Het idee bestaat echter al lang. Vroeger reisden mensen al rond in lichte, makkelijk transporteerbare vaartuigen gemaakt van dierenhuiden, maar het moderne packraften ontstond in de jaren ‘50 in Alaska.

Hikers gebruikten kleine, opblaasbare rafts om rivieren en meren over te steken. Deze rafts waren draagbaar wat ze perfect maakte om te transporteren.

Integenstelling tot de geïmproviseerde boten van weleer, waren deze rafts gemaakt van duurzaam rubber wat steviger was dan de dierenhuiden van weleer.

In de jaren ’80 doken de eerste moderne packrafts op, gebouwd met lichtere materialen, waardoor de toegankelijkheid en populariteit toenam.

Het idee was om een lichtgewicht, opblaasbaar vaartuig te ontwerpen dat gemakkelijk in een rugzak kan worden meegenomen om wildwatervaren en reizen door afgelegen gebieden toegankelijker te maken.

Sindsdien is packrafting snel populair geworden onder buitensportliefhebbers over de hele wereld, ook in België is populariteit van de discipline aan een opmars bezig. (EM / Foto Packraft Trail)

 

Views: 35

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.  Learn more