Sporting A trekt 2,5 miljoen euro uit ter ondersteuning van de Antwerpse sportclubs
ANTWERPEN – Dit jaar kunnen heel wat erkende Antwerpse sportverenigingen opnieuw rekenen op een financiële ondersteuning van Sporting A. De stad verleent 2 496 000 euro subsidies, met de focus op infrastructuur, veiligheid, energiebesparing en jeugdwerking.
In totaal ontvangen 103 Antwerpse sportclubs samen meer dan 1,81 miljoen euro aan infrastructuursubsidies. Daarnaast krijgen 139 clubs financiële ondersteuning voor investeringen in sport-gerelateerde materialen, goed voor een totaal van meer dan 452 000 euro. Tot slot steunt de stad 146 clubs met meer dan 230 000 euro voor hun inspanningen op het vlak van sporttechnische vooruitgang en jeugdwerking.
De stad investeert bijvoorbeeld 55 000 euro in de keuring van brandblussers, rookmelders en verwarmingstoestellen voor sportclubs. Ook sport-specifieke veiligheidsuitrustingen, zoals reddingsvesten en duikflessen, worden meegenomen. Voor de aankoop of het onderhoud van AED-toestellen is 7 980 euro beschikbaar gesteld voor achttien clubs, en 1 102 euro ging naar EHBO-materiaal.
De stad investeert 138 666 euro voor het project Danzateljee Berchem. Het omvat een totaalrenovatie van de sportfaciliteiten. Deze grondige renovatie zorgt ervoor dat de infrastructuur voldoet aan de moderne standaarden van veiligheid en gebruiksgemak, waardoor de club beter uitgerust is om sporters van verschillende niveaus te verwelkomen. Voor tennis 7e Olympiade wordt 101 428 euro geïnvesteerd in de vernieuwing van de buitenschil van de sportballon op het Kiel, wat essentieel is voor het verlengen van het tennisseizoen en het bieden van een kwalitatieve ervaring voor de spelers in de wintermaanden. Boeckenberg Korfbalclub (Deurne) krijgt 71 360 euro voor de vervanging van twee kunstgrasvelden.
Peter Wouters (N-VA, zie foto), schepen voor sport: ‘Daarnaast zijn er een resem projecten die al te vaak onder de radar blijven terwijl ze even cruciaal zijn om kwaliteitsvol, gezond en betaalbaar te kunnen sporten in Antwerpen. Veel middelen gaan naar de ondergrond, de basis van alles: tennisbanen, padeltapijten, cricketmatten, natuurgras- en kunstgrasvelden voor voetbal, korfbal, base- en softball, noem maar op. Het onderhoud, de aanleg of de vernieuwing van die sportspecifieke infrastructuur kost een smak geld. Toch schrikt dat kostenplaatje onze sportclubs niet af om samen met Sporting A fors te investeren.’
Sporting A trekt 57 037 euro uit voor sportclubs die investeren in energiebesparende maatregelen, zoals de installatie van zonneboilers, warmtepompen, zonnepanelen, led-verlichting, isolerende ramen en buitenmuurisolatie. Naast deze bredere initiatieven, hebben enkele clubs substantiële investeringen gedaan in het duurzamer maken van hun infrastructuur: Kon. Tennisclub Linkeroever investeerde bijna 53 000 euro voor de isolatie van het clubhuis, Koninklijke Antwerpse Korfbalclub (Deurne) bijna 40 000 euro voor de installatie van zonnepanelen en een batterij en Tennisclub Ruggeveld (Deurne) 20 000 euro voor de vervanging van de terreinverlichting.
20 323 euro is toegewezen aan vier G-sportclubs voor investeringen in aangepaste sportmaterialen: aan Spinnaker Ekeren (voor aanschaf van een elektronische sportrolstoel voor powerchair hockey), Wet Wheels (duiken, voor aangepaste sportmaterialen voor diverse activiteiten), Duikschool Handidivers Wet Wheels Deurne (voor aankoop van gespecialiseerde sportmaterialen) en Vige (torbal, goalbal en showdown, voor aangepast sportmateriaal voor blinden en slechtzienden). Naast de materiaal- en infrastructuursubsidies komen sportverenigingen in aanmerking voor een toelage gericht op sporttechnische vooruitgang en ondersteuning van jeugdwerking. 146 clubs voldoen aan de voorwaarden en ontvangen samen 230 000 euro. (EM / Foto N-VA Deurne)
Views: 14