Molse sportclubs overhandigden hun verlanglijstje aan de diverse politieke partijen
MOL – In Zaal ’t Getouw in Mol werd een nieuw sportmemorandum gepresenteerd. De sportraad stelde haar visie op sporten voor aan 80 aanwezigen: politici van de politieke partijen die straks deelnemen aan de gemeenteraadsverkiezingen, sportclubs, vrijwilligers en geëngageerde inwoners.
Ruim 17 000 inwoners zijn aangesloten bij één van de 104 sportclubs in Mol die een aanbod voorzien van 46 verschillende sporttakken.
Leen Van Gompel, medewerkster bij dienst jeugd en sport: ‘De sportraad riep in mei alle sporters en niet –sporters op om hun mening te geven over het sportbeleid via een grootse bevraging. Ze gingen hiermee op zoek naar de perfecte bouwstenen voor een aangepast beleid de komende zes jaar. Denk hierbij aan vragen als ‘Hoe laten we meer mensen sporten in onze gemeente?’ ‘Welke infrastructuur missen we nog?’ of ‘Welke sporten zou je graag in onze gemeente willen beoefenen?’
‘De bevraging was een zeer groot succes en zorgde voor een massa aan informatie. De sportraad verzamelde alle antwoorden in een overzichtsdocument, een memorandum. Dit memorandum dient als inspiratie voor de volgende beleidsploeg. Het toont wat er op sportvlak leeft bij onze inwoners. Nu werd het memorandum overhandigd aan de vertegenwoordigers van de diverse politieke partijen. We hadden gerekend op een 50-tal aanwezigen maar het waren er een pak meer. De voorstelling nam wel wat tijd in beslag waardoor de vragenronde ingekort werd maar achteraf konden de aanwezigen de politici nog bevragen in de foyer van het Cultuurcentrum.’
Het memorandum telt 22 pagina’s en bevat zes bouwstenen. De sportraad ging met de input van ruim 700 deelnemers aan de slag. Het is onmogelijk om alle aanbevelingen weer te geven. We geven er hier enkele weer:
*Verderzetten en eventueel uitbreiden van de infrastructuursubsidies welke de verenigingen in de mogelijkheid moeten stellen om eventueel verouderde infrastructuur te moderniseren en veiligheidsissues aan te pakken.
*Men dient zich bewust te zijn van nieuwe sporten die plots opduiken zoals bijvoorbeeld skaten, breakdance en klimmen door de aandacht op de Olympische Spelen. Maar ook gevechtsporten winnen steeds meer aan populariteit.
*Doelgroepen kunnen via de UItPas gebruik maken van het vrijetijdsaanbod bij verenigingen aan twintig procent van de standaardprijs. De gemeente Mol heeft zich geëngageerd om de overige 80 procent te betalen aan de verenigingen. Van Gompel: ‘In andere gemeenten komt men maar voor 40 procent tussen en moeten de verenigingen ook 40 procent ophoesten. De vraag vanuit de clubs is uiteraard om die 80 procent te behouden.’
*De sportraad wil ook aandacht besteden aan niet gebonden sporters. Dat zijn inwoners die momenteel wel een bepaalde vorm van sport beoefenen maar niet in clubverband. Zo wordt er onder meer gevraagd om te blijven investeren in de beschikbaarheid van faciliteiten in de buurt zoals fit-o-meters of looppistes.
*Uiteraard is er de vraag om de bestaande samenwerkingen te behouden tussen bijvoorbeeld de sportraad, medewerkers van team jeugd en sport en de bevoegde schepen, maar ook met adviesraden, private investeerders en Sportregio Zuiderkempen.
*Er is de vraag om het aanbod van de uitleendienst uit te breiden.
Luc Cuypers, voorzitter van de sportraad: ‘Dit sportmemorandum is een handreiking aan de Molse politieke wereld om samen met ons en de Molse Sporter de sportbeleving in Mol verder te doen ontwikkelen en te laten groeien. De Sportraad zal er zijn om dit verder uit te werken en ondersteunen net zoals we dit gedaan hebben de voorbije periodes.’
Edwin MARIËN
Foto’s: EM / FB / Gemeente Mol
Views: 25
Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.