A1A3EdwinWielrennen

Ex-bestuursleden Koninklijk Wieler-Sportcomité Kalmthout kwamen samen voor reünie

KALMTHOUT – Vanmiddag kwamen alle nog in leven zijnde ex-bestuursleden van het Koninklijk Wieler-Sportcomite Kalmthout samen op de reünie die plaatsvond in het MuseumCafé Herman Vanspringel. Ondergetekende was 22 jaar voorzitter van het K. Wieler-Sportcomité Kalmthout.

De vereniging werd in 1945 gesticht in de euforie van de bevrijding na WO II door onder meer Frans ‘Sooi Vos’ Lambrechts en zijn zoon Michel Lambrechts, in de volksmond Michellio.

Michellio bleef tot eind de jaren ’70 van vorige eeuw actief voor de vereniging en zorgde er zo voor dat vele grote namen aan de start verschenen van de Grote Prijs Odiel Lambrechts, die in de jaren ’50/’60 verreden werd als Omloop der Polders en Kempen.

Tweevoudig winnaar Marcel Janssens, Piet Olliebrand en Franske Brands sieren op die manier het palmares.

In de 70/80-er jaren van vorige eeuw slaagden onder meer Roger Swerts, Ludo Peeters (twee keer), Ludo Delcroix als schoonzoon van Michellio en Eric Vanderaerden de wedstrijd te winnen.

In die periode ontplooide de kermiskoers zich tot internationale grensoverschrijdende wedstrijd onder de naam BENEGO Trofee.

GVA titelde toen: ‘Schandalig dat een Belgische koers door Nederland rijdt.’ De start in Tilburg in 1990 maakte dat schandaal alleen maar groter…

De BENEGO Trofee was in 1990 nochtans de openingswedstrijd van de Vlaamse Internationale klassiekers (VIK), de voorloper van Flanders Classics, bedacht door Aimé Van Hecke.

Dwars door België, 3-Daagse van De Panne, de Brabantse Pijl, E3-Prijs, Gent-Wevelgem en Ronde van Vlaanderen maakten het programma van de VIK volledig.

Als afwachtingswedstrijd werd toen de Wisselbeker Herman Vanspringel georganiseerd door het K. Wieler-Sportcomité Kalmthout.

Deze interclub zou in 1997 voor een tweede schandaal zorgen. Het Duitse Thuringer Radsport won die dag de Wisselbeker en meteen dienden  31 van de 32 aanwezige Belgische clubs een klacht in omdat zij vonden dat het niet kon dat buitenlanders deelnamen aan een Belgische wedstrijd.

In 2002 veranderde de naam van de wedstrijd in Herman Vanspringels Diamond. Sindsdien ontvangt de winnaar telkens een diamant ter waarde van 2 500 euro, geschonken onder impuls van de diamantairsfamilie Drybooms.

In 2013 verhuisde de Herman Vanspringels Diamond naar Vorselaar en dit jaar wordt hij voor de eerste keer in Herenthout verreden.

Op die rijke wielergeschiedenis heften de ex-bestuursleden van het Kon. Wieler-Sportcomité Kalmthout vanmiddag het glas. Talrijke foto’s en teksten werden in het MuseumCafé Herman Vanspringel opgehangen.

Luc WUYTS

 

Views: 341

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.  Learn more