Eline Verstraelen (Kapellen) gaat naar de Spelen om te leren na onverwachte kwalificatie
BRUSSEL – Lucas Claeyssens en Eline Verstraelen (22) uit Kapellen vormen sinds vorig jaar een team in de Nacra 17. Eline is aangesloten bij de Royal Yacht Club België, met standplaats aan het Galgenweel. Ze begon haar carrière in de Optimist Klasse, waarna ze overstapte naar de Laser 4.7 en de Laser Radiaal (nu ILCA 6). In de Laser 4.7 pakte ze zilver op het EK in 2018. In de ILCA 6 werd ze wereldkampioene U21 in 2022. In het najaar van 2023 maakte ze de overstap naar de Nacra 17 klasse.
Eind vorig jaar zeilden Lucas en Eline hun eerste wedstrijd in Villamoura. Als bij wonder zorgden zij meteen voor goede prestaties. Ze werden derde op de Last Chance Regatta in april, waarbij ze de quota binnenhaalden voor de Olympische Spelen en bevestigden hun goede vorm met een zevende plaats op hun eerste WK samen, onder begeleiding van hun coach Ian Andrewes. Momenteel vertoeven ze al in Marseille maar afgelopen donderdag kwamen ze even terug naar België om ons te woord te staan in Brussel.
Verstraelen: ‘We zijn inderdaad volop aan het trainen in Marseille. Vanochtend zijn we naar hier gevlogen en morgen vliegen we terug. We willen ginds zoveel mogelijk tijd spenderen. Door onze last minute kwalificatie hebben wij ginder nooit veel getraind. We zijn nu alles op peil aan het zetten, zien dat de boot in orde is , gewoon worden aan de warmte want die is helemaal anders in het Zuiden van Frankrijk, en op die manier ook gewend geraken aan de routine van het zeilen daar. We moeten ook de baai leren kennen. We hebben gelukkig Fritz die ons helpt om het weer in te schatten.’ Die Fritz is Fritz Buyl, een Brugggeling, meteroloog, die al langer weerberichten maakt, specifiek bedoeld voor zeilers. In Marseille maakt hij deel uit van de officiële Belgische delegatie.
Verstraelen: ‘We zijn er klaar voor aan het worden maar we willen toch het merendeel van onze tijd voor de Spelen in Marseille spenderen. Ik had zeker niet verwacht dat we ons gingen kwalificeren want we vormen nog maar een halfjaar een team. We hadden onze zinnen gezet op 2028. Het is de absolute max dat we er nu al bij zijn. We gaan er het beste van maken en dan zien we wel waar we eindigen. Lucas heeft heel wat ervaring in catamaranzeilen. Ik heb al best veel gezeild in de laser. Daar gaat het er heel tactisch aan toe.’
‘Ik heb dus best wel wat bootfeeling en die combinatie klikt goed. We hebben nog heel veel te leren. Ook ik moet dat doen over catamaranzeilen maar dit is al een goede start. Na de zomer in Scheveningen wou ik iets anders proberen omdat mijn motivatie niet top was in de ILCA. Ik was nog best jong en zag het niet zitten om dat nog acht jaar te doen. Vervolgens ben ik meegedraaid in het Nacra 17-programma en na een week was ik verkocht. Eind december, na de examens, ben ik dan effectief beginnen samen zeilen met Lucas.
‘Motivatiegewijs was het nodig om iets anders te gaan doen. Duo-zeilen moet je proberen. Anders weet je nooit of het je ligt. Ik vond het altijd wel cool maar je moet het echt doen om het te ervaren.’ Als je hiervoor kiest leef je eigenlijk samen als een koppel. ‘We zijn ook een koppel. Dat maakt het op veel vlakken makkelijker want je kent elkaar goed. En voor alle duidelijkheid: we waren al samen voor we als duo zijn beginnen zeilen. We hebben er uiteraard diep over nagedacht maar het gaat goed. We kunnen goed communiceren. Alles wat op het water gebeurt blijft op het water. Het is niet de bedoeling om dingen mee naar huis te nemen. We zorgen ervoor dat het sportieve en het privé-gedeelte los van elkaar staan.’
‘JE MOET VOORTDUREND SCHERP STAAN EN ZORGEN DAT JE IN CONDITIE BENT’
‘We gaan naar de Spelen om zoveel mogelijk bij te leren, om ervaring op te doen, om te kijken naar de top van de wereld en om ons eens te laten zien op momenten dat de weerscondities ons liggen. Als dat lukt dan mogen we spreken van een geslaagde Olympische campagne. Een effectief resultaat durf ik daar niet op te plakken. Het is allemaal zo snel gegaan. Onze jeugdige leeftijd zorgt ervoor dat we zonder druk kunnen vertrekken. We zullen meteen kunnen leren hoe alles werkt tijdens zo’n Spelen en wat er bij komt kijken want je kan het echt niet vergelijken met een WK. Ook dat is groot maar de Olympische Spelen zijn nog iets anders. Het Belgisch team heeft de voorbije jaren al heel vaak gezeild in Marseille. Ze hebben de baai leren kennen. Dat is superbelangrijk om te weten hoe de wind daar werkt. We hebben geluk dat we van zo’n goede ploeg deel mogen uitmaken.’
‘De topfavorieten in onze klasse zijn de Italianen en de Britten. Dat zijn de medaillepakkers. Er komen natuurlijk altijd verrassingen voor op de Spelen. Er kan veel gebeuren, er zijn veel races. Het is niet zo dat de beslissing al valt na de eerste dag. Je zeilt zes dagen. Je moet voortdurend scherp staan en zorgen dat je in conditie bent. Het is een heel boeiende sport.’
*DEZE BELGISCHE ATLETEN TREDEN AAN IN HET ZEILEN: Emma Plasschaert (ILCA 6), William De Smet (ILCA 7), Isaura Maenhout van Lemberghe & Anouk Geurts (49er FX), Yannick Lefèbvre & Jan Heuninck (49er), Lucas Claeyssens & Eline Verstraelen (Nacra 17)
*De competitie voor zeilen, windfoilen en kitefoilen vindt plaats in de haven van Marseille, meer bepaald aan de Roucas-Blanc Marina, die voor de Olympische Spelen van Parijs 2024 bekend zal staan als Marseille Marina. De wedstrijden zelf zullen gevaren worden op vier verschillende banen: de Corniche, de Marseille, de Callanques en de Frioul.
*De zeilcompetitie begint op zondag 28 juli en eindigt op woensdag 7 augustus.
*België haalde negen Olympische medailles in het zeilen waarvan tweemaal goud: Fréderic Bruynseels, Emile Cornelli en Florimond Cornelli (6 m klasse in 1920 Antwerpen) en Léon Huybrechts (12-voet in 1924 Parijs).
Edwin MARIËN
Foto’s EM & Sailing Energy
Views: 209
Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.