A1A3EdwinWielrennen

EK moet de geschiedenis ingaan voor de Limburgse trots én de inzet op duurzaamheid

HASSELT – Het EK wielrennen in Limburg is vandaag aan zijn tweede van in totaal vijf dagen toe. Een groene vijfdaagse bovendien, want de organisatie zet met 100 actiepunten in tien  verschillende thema’s naast het sportieve ook duurzaamheid centraal.

Het meest zichtbare item in het initiatievenrijtje? Dat zal ongetwijfeld de 100 procent full-electric BMW-vloot zijn. Maar ook fans dragen hun steentje bij, door te kiezen voor de fiets en het openbaar vervoer. Iets minder zichtbaar, maar zeker aanwezig, zijn de stroomalternatieven. Zo zijn er zowel in Heusden-Zolder als Hasselt Ecoplanten met zonnepanelen te vinden en blijft het gebruik van generatoren tot een minimum beperkt.

De generatoren die ingezet worden draaien dan weer uitsluitend op biodiesel. Het doel van al die ingrepen? De carbon footprint verlagen en 70 procent groene stroom gebruiken tijdens het evenement. Ook de volledige groene tussenpunten in de tijdritten dragen daar toe bij.

Net zo bij het watergebruik. Bestaande toiletten worden zoveel mogelijk benut en als er toiletten bijgeplaatst moeten worden, dan zijn dat vacuümtoiletten die tot acht liter water per spoelbeurt besparen. Zowel voor de vrijwilligers als voor de vipgasten worden waterkranen voorzien, wat waterverspilling én de afvalberg aan PMD dan weer moet beperken.

De afvalberg zo klein mogelijk houden gebeurt ook door overal herbruikbaar cateringmateriaal in te zetten en de vrijwilligers te bevoorraden met een boterhammenbar in plaats van de traditionele verpakte lunchpakketten. Bovendien kan voedselverspilling op die manier beter onder controle gehouden worden. Mochten er toch overschotten zijn, dan worden die aan een sociaal project geschonken.

Van de Limburgse (fiets)trekpleisters in de tv-uitzending, over het EK-lied van Daniël Busser uit Bree en de duizenden Limburgse vrijwilligers die hun schouders onder dit evenement zetten tot de boeketten vanop de lokale plukweide, de Limburgse trots zet zich overal door. Ook in de duurzaamheidscampagne. Zo deed influencer Benjamin Tonon uit Genk een opmerkelijke oproep naar fans en weerklinkt het Limburgse dialect in de sensibiliseringscampagne op het terrein.

Voor het sorteren van afval zijn gedurende het hele evenement zo’n 105 ecoteams in de weer om de sites afvalvrij te houden. Met een containerpark achter de schermen is er bovendien meteen aandacht voor het sorteren van het vuil. Behalve de sigarettenpeuken, want het EK is een rookvrij evenement.

De vrijwilligers die mee hun schouders onder het afvalbeheer zetten kunnen net als hun duizenden andere collega’s trouwens terecht in een duurzame vrijwilligershub die ingekleed is met tweedehandsmaterialen dankzij Okazi. Herasdoeken en banners krijgen na het EK dan weer een herbestemming. Ze worden geschonken aan Creazi dat afgedankte materialen ter beschikking stelt aan kunstenaars, studenten, leerkrachten,… voor wie ze een fantastisch interessante grondstof zijn. Zowel Okazi als Creazi zijn een initiatief van maatwerkbedrijf De Springplank vzw, een sociale organisatie gevestigd in Hasselt.

Limburg is trots op zijn groene karakter en met alle initiatieven in dit duurzaamheidsplan heeft ook de organisatie daar dus een hoofdthema van gemaakt. Alle leveranciers tekenden vooraf het duurzaamheidscharter.

Het energieverbruik tijdens het evenement zal in kaart gebracht worden en de organisatie, Event Flanders en een externe partij zullen de impact van het evenement meten. Een essentieel onderdeel van die analyse is de berekening van de CO2-uitstoot. (EM)

Views: 25

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.  Learn more