Dr. Van der Mieren (Ramsel): ‘Renners bewust maken van gevaren na een hersenschudding’
RAMSEL – De medische cel van Belgian Cycling verwerkte de essentie van al bestaande wetenschappelijke protocollen over hersenschudding in een handig pocketformaat.
Het is een hulpmiddel ontwikkeld om niet-medisch personeel te helpen om de symptomen van een hersenschudding meteen na een val te herkennen en de juiste acties te ondernemen.
In de eerste plaats is het doel van de kaartjes om de bewustwording rond hersenschudding in de wielersport te vergroten.
Kris Van der Mieren uit Herselt, bondsarts en lid van de medische cel van Belgian Cycling: ‘Het is onze verantwoordelijkheid om de veiligheid en gezondheid van renners te waarborgen.’
‘Met deze actie trachten we in de eerste plaats om de bewustwording rond sportgerelateerde hersenschuddingen te vergroten.’
‘Ook al worden ze beschouwd als één van de meest complexe sportgerelateerde blessures om te herkennen en behandelen, toch is het belangrijk dat we de renners en begeleidende mensen attent maken voor de gevaren van een hersenschudding.’
Met het hersenschudding-kaartje in handig pocketformaat biedt Belgian Cycling een praktisch hulpmiddel dat belangrijke informatie en richtlijnen bevat om een hersenschudding meteen na een val te herkennen en de juiste stappen te ondernemen.
Het kaartje bevat een overzicht van symptomen, stappen voor eerste hulp, en instructies voor verdere medische opvolging.
Zonder het doel van een compleet protocol te zijn, biedt het kaartje in eerste instantie een houvast bij vermoeden van hersenschudding.
De hersenschudding-kaartjes werden tijdens het EK Wielrennen in Limburg voor het eerst beschikbaar gesteld aan de staf van de nationale ploegen.
In de komende maanden zullen ze via de vleugels Cycling Vlaanderen en Wallonie-Bruxelles Cycling worden verspreid naar wielerclubs over het hele land.
Op deze manier wil Belgian Cycling de kennis en het bewustzijn vergroten bij iedereen die betrokken is bij de wielersport, van ploegleiders en verzorgers tot renners zelf.
Om de kaartjes zo breed mogelijk toegankelijk te maken, biedt Belgian Cycling ze ook aan via een download op haar website.
Clubs, trainers en medische staf worden aangemoedigd om hiervan gebruik te maken en bij te dragen aan een veiligere sportomgeving.
Meer info over de impact van een hersenschudding vind je in dit filmpje: https://www.youtube.com/watch?v=nLChOkfwqd8&feature=youtu.be
Het kaartje kan je downloaden via https://www.belgiancycling.be/kenniscentrum/hersenschudding/ (EM)
Views: 378