Amokmakers Antwerpse derby krijgen drie maanden stadionverbod, Antwerp bouwt tijdelijke tribune
DEURNE – De Antwerpse lokale politie heeft na de gestaakte derby tussen Antwerp en Beerschot op zondag 29 september al 22 amokmakers kunnen identificeren. Zij hebben allemaal een onmiddellijk stadionverbod van drie maanden opgelegd gekregen. De politie zegt nog bezig te zijn met de identificatie van nog meer onverlaten.
Antwerp – Beerschot werd die zondagmiddag na 75 minuten definitief gestaakt bij een 4-0 tussenstand in het voordeel van de thuisploeg. Vanuit het supportersvak van Beerschot werden vuurpijlen op het veld van het Bosuilstadion gegooid.
De scheidsrechter trachtte de situatie nog te laten afkoelen door de spelers een eerste keer naar binnen te sturen en na een pauze weer te hernemen, maar dat mocht niet baten.
Supporters uit de harde kern van Beerschot hadden vooraf al aangegeven de wedstrijd te zullen saboteren als die sportief slecht zou uitdraaien voor hun club.
Beerschot stond – en staat vandaag nog steeds – troosteloos laatste in de Jupiler Pro League en een nieuwe vernedering zou niet worden gepikt.
Ondanks oproepen vanuit de club zelf kwam het inderdaad tot een protestactie met vuurpijlen.
Er was ook sportief nieuws vanuit het kamp van Antwerp. De club heeft een vergunningsaanvraag ingediend voor de bouw van een tijdelijke tribune in het Bosuilstadion. Dat meldde de Great Old via zijn website. De club zelf zal optreden als bouwheer.
In april liet ondernemer Paul Gheysens (Ghelamco) verstaan dat hij binnen de twee jaar een nieuwe tribune wou bouwen. De impasse bij Antwerp over de verouderde en leegstaande tribune twee gaat al geruime tijd mee.
De eigenaar van de grond, Tania Mintjens, wil de grond niet verkopen. Gheysens en Antwerp wilden de grond lang overkopen, alvorens er een nieuwe tribune neer te poten.
‘Dit is een volgende stap in de uitbouw van de club en het proces om zelfbedruipend te worden. Met de tijdelijke tribune kan RAFC de wachtlijst met fans die wedstrijden op de Bosuil willen meemaken, wegwerken.
Meer fans zorgt voor meer sfeer en ambiance, wat de sportieve prestaties van onze Reds ten goede zal komen’, zo klinkt het.’
Een lege tribune 2 kost de club 25 miljoen euro omzet per jaar. Met 5 000 nieuwe plaatsen in de tijdelijke tribune 2 moet een deel van dat misgelopen geld in de clubkas komen. De huidige capaciteit van het stadion bedraagt 16 000 plaatsen.
Dat is geen overbodige luxe, want begin dit jaar maakte de Voetbalbond bekend dat Antwerp een recordverlies van bijna 46 miljoen euro leed.
De club heeft ondertussen nog bijna 30 jaar opstalrecht op de grond onder de tribune. Dat recht kan worden verlengd met nog eens een paar decennia. Tot 2052 mag Antwerp op de bewuste grond in principe doen wat het wil. Eigenaar Mintjens kan de nieuwe tribune op die grond dan later wel zelf kopen.
Nieuwbakken Antwerps schepen van stadsontwikkeling, Johan Klaps (N-VA) reageert alvast positief op de vergunningsaanvraag. Volgens hem gebeurde alles na uitgebreid overleg met de verschillende stakeholders. Klaps: ‘Voetbal is als gemeenschapssport een essentiële schakel in het stadsweefsel.’ (EM / Foto Freepik)
Views: 306