Zilveren Bart Swings : “Dit is een droom die uitkomt”

Bart Swings reed in het Gangneung Oval een attente finale en vertoefde de hele tijd voorin. In de ultieme sprint moest hij alleen de lokale favoriet Lee Seun-Hoon voor zich dulden. “Het was geen superzware wedstrijd”, legde hij uit.

“Ik had een beetje schrik voor de echt snelle mannen maar ik voelde mij superfris. Ik kon niet meer wachten om te versnellen, was de ronden aan het aftellen om te beginnen sprinten. Normaal ga ik rond 500 meter maar nu heb ik gewoon op 700 meter versneld. Ik had de benen vandaag. Uiteindelijk was er één iemand sneller. Ik kwam nog dicht maar ik wist dat als het een frisse sprint zou worden, Lee supersnel is. Ik heb er alles aan gedaan en dit is het resultaat.”

Voor Bart Swings was de massastart zijn vierde discipline op deze Spelen. Ook in de andere nummers was hij op de afspraak met een zesde plaats op de 5.000 en 1.500 meter en een achtste plaats op de 10.000 meter, telkens met een pr op een laaglandbaan. “Samen met Jelle (Spruyt, zijn coach, red) heb ik hier lang en hard naartoe gewerkt. Het is een droom die uitkomt”, zei hij. “We hebben hier op alle afstanden gefocust en ik wist dat als ik op al die afstanden in vorm was, het perfect zou uitkomen voor de massastart.”

“Ik wist dat medaille er inzat”
“De massastart is de enige wedstrijd waarop ik (in het schaatsen) altijd meespeel, ook als de vorm wat minder is. Met die vorm en het vertrouwen dat ik vandaag had, wist ik dat het er zeker inzat”, vertelde Swings met het zilver om de nek in de mixed zone van het Gangneung Oval.

Bart Swings had de massa start vooraf “de spannendste race van zijn leven genoemd”. “Dat was het ook”, zei hij. “De finale was niet superhard. Ik kon tijdens de wedstrijd zelfs nog nadenken. Ik bleef wel op instinct rijden. Toen ik aanging, had ik het gevoel dat ik kon blijven doorgaan. Alleen Lee kon mij uiteindelijk nog remonteren.”

 “Samen met Jelle Spruyt heb ik hard gewerkt en de juiste keuzes gemaakt. Dit is het resultaat.”

Tekst: Team Belgium
Foto: Marc Demartin