Zaterdag begint het Vlaams wielerseizoen met een nieuw kleedje

Het Vlaamse wielervoorjaar staat voor de deur en dus heeft Flanders Classics opnieuw enkele nieuwigheden in petto. In samenwerking met de VRT zullen de finales van Gent-Wevelgem en de Ronde van Vlaanderen voor ‘Elite Vrouwen’ live op televisie worden gebracht. Na de vernieuwing van de ploegvoorstelling bij de Ronde en de Omloop vorig jaar, wordt er in 2018 ingezet op een grotere publieksbeleving bij de huldigingsceremonie aan de aankomst. Ten slotte krijgen ook de tv-kijkers een aantal veranderingen voorgeschoteld: een nieuwe begingeneriek, aangepaste grafieken en data van de renners tijdens de wedstrijd.

Het nieuws hing al een tijdje in de lucht, maar kan nu ook officieel worden bevestigd: Gent-Wevelgem en de Ronde van Vlaanderen voor vrouwen zullen live worden uitgezonden op televisie. Sporza zal de finale van Gent-Wevelgem, afhankelijk van het wedstrijdverloop, live brengen en hierop de mannenwedstrijd laten aansluiten. De finale van de Ronde voor vrouwen wordt integraal uitgezonden op Canvas. Voor de mannenwedstrijd kan u terecht op Eén, waar ook een samenvatting van de vrouwenwedstrijd wordt aangeboden na de uitzending. Wouter Vandenhaute, CEO van Flanders Classics: ‘Wij willen traditiegetrouw een belangrijke rol blijven spelen in de opwaardering van het vrouwenwielrennen. Deze visibiliteit op de openbare omroep is van onschatbare waarde en is andermaal een stap in de goede richting.’

Die ijver naar een stapsgewijze gelijkstelling van mannen- en vrouwenwielrennen probeert Flanders Classics ook te bewerkstelligen op sportief niveau. Zo zullen de eliterensters van de 25 deelnemende vrouwenploegen aan Omloop Het Nieuwsblad morgen zaterdag samen met hun mannelijke collega’s worden voorgesteld in een spetterende openingsshow in het Gentse Kuipke. De startlocatie op de Emile Clauslaan voor mannen en vrouwen is dezelfde. Zo hoeven wielerfans aan de start geen seconde te missen van de mannen- en vrouwenkoers. In Gent-Wevelgem doen de rensters net als hun mannelijke tegenhangers de half-verharde ‘Plugstreets’ aan. De Brabantse Pijl krijgt op 11 april voor het eerst een vrouweneditie in en rond de Vlaams-Brabantse gemeente Gooik. Het is de voormalige ‘Pajot Hills Classic’ die van datum wisselt met Dwars Door Vlaanderen en door het leven zal gaan als De Brabantse Pijl voor ‘Elite Vrouwen’.

Flanders Classics neemt ook de podiumceremonie onder handen. Voor alle Flanders Classics-voorjaarswedstrijden wordt de huldiging van de vrouwen geïntegreerd vlak voor de ceremonie van de mannen. De bloemenhulde zal verdwijnen en vanuit de organisatie zal Maja Leye optreden als ‘Master of Ceremony’. Een volgende wijziging die wordt doorgevoerd, is de nieuwe inplanting van het Ronde van Vlaanderen-podium aan de publiekszone in Oudenaarde. Het podium en bijhorende slothuldiging na de wedstrijd verhuizen van de Minderbroederstraat naar de ‘StuBru-festivalweide.’ Ook wie de koers straks vanuit zijn eigen zetel volgt, mag zich verwachten aan een aantal grondige wijzigingen. Flanders Classics en de VRT pakken tijdens de uitzending uit met een professionele en overzichtelijke grafieken en data. Kijkers zullen worden geïnformeerd over wattages, hartslagen van de renners en tijdsverschillen. Dit is het gevolg van een samenwerking met Velon. (EM)