Yves Ngabu verdedigt Europese titel met succes en lonkt nu naar China

DEURNE – Yves Ngabu (29)  heeft gisteren zaterdag in de Arenahal in Deurne zijn Europese titel bij de cruisergewichten met succes verdedigd. De voetballende bokser won in de derde ronde tegen de Waal Geoffrey Batello (38). Wellicht nog in het voorjaar stapt hij opnieuw in de ring tijdens een openluchtkamp maar eerst wacht hem een Chinees avontuur.

Eindelijk werd er nog eens gebokst in Antwerpen, al kwam de meeting traag op gang. Het publiek keek passief toe tijdens de zeven amateurkampen, waarin vooral de Ierse boksers toonden dat ze in hun land een bijzonder sterke lichting hebben. Pas bij aanvang van de eerste profkamp – toen er zowat 700 toeschouwers waren samengestroomd – kwam er animo, al duurde dat niet lang. Roberto Secola (23) had amper iets meer dan 2,5 minuut nodig om zijn tegenstander, de Bosniër Mirnes Denadlic (28), de fatale slag toe te dienen. Het was de achtste kamp van Secola, die telkens won met knock-out. Dat Meriton Karaxha (25) blaakt van ambitie is een understatement. Hij was dan ook teleurgesteld dat de organisatoren van het Antwerps boks-gala niet voldoende financiële middelen hadden om hem voor een titel bij de welters te laten kampen. Anthony Polizzi (36) uit Charleroi ging er als een bezetene vandoor en mepte tijdens de eerste twee ronden op alles wat bewoog. Dat kwam hem later duur te staan: in ronde drie werd hij gered door de gong, in de vierde ging hij twee keer neer en in de zevende maakte de scheidsrechter een einde aan zijn lijden.

Ook tijdens de hoofdkamp was vlug duidelijk dat Yves Ngabu probleemloos de maat zou nemen van Geoffrey Battelo (38) uit Luik. Die overwoog in 2012 al eens om te stoppen en na een verloren jaar was deze kamp er wellicht teveel aan. Het had trouwens heel wat voeten in de aarde alvorens beide heren elkaar in de ogen konden kijken. De wedstrijd werd twee keer uitgesteld omwille van een blessure van Battelo. Ondertussen verhuisde Ngabu van Roeselare naar Antwerpen. ‘Omdat ik bij Ronald De Vulder meer mogelijkheden heb om te groeien.’

Al in de eerste ronde deelde Ngabu een paar rake klappen uit. Dat veranderde in de tweede ronde niet. Tot tweemaal toe ging Battelo neer. Toen de scheidsrechter onmiddellijk na de derde herneming opnieuw diende te tellen besloot de uitdager wijselijk om de strijd te staken. Ngabu boekt nu een negentien op negentien en is meer dan klaar voor nog groter werk. ‘Deze overwinning is het resultaat van maandenlang hard zwoegen. Het lijkt misschien makkelijk maar Battelo sloeg hard hoor. Eigenlijk heb ik alles te danken aan deze man hier.’ Hij wees naar zijn trainer Roberto Guastmacchia. ‘Dit is ongelooflijk. Ik werk in feite nog maar enkele weken met hem. Al van bij onze kennismaking wist ik dat ik goud in handen had gekregen. Dat belooft voor de toekomst.’ Ook Ronald De Vulder heeft plannen. ‘In maart vertrek ik – op uitnodiging van de plaatselijke overheid – naar China. 

Daar staat het boksen nog in zijn kinderschoenen maar de Chinezen willen er hard aan werken. In principe neem ik Meriton en Yves mee.’ Het is trouwens ook zo goed als zeker dat er een nieuwe titelkamp komt dit jaar voor Ngabu. Devulder: ‘Ik loop met wilde plannen rond. We moeten de bokssport moderniseren en wegtrekken uit de sportzalen. Ik droom van een openluchtmeeting onder de luifel van de Stadsschouwburg.’ Of Ngabu nog vaak zal voetballen? ‘Jazeker, maar niet bij Zwevezele hé. Zeg dat Antwerp me maar belt wanneer de play-offs beginnen’, grinnikte hij toen hij richting dopingcontrole stapte.

Tekst – Edwin Mariën
Foto’s – Eric T’Kindt – Georges peeters – Marc Demartin