WK zwemmen: eerste medaille voor Parmentier

WK zwemmen: eerste medaille voor Parmentier

De World Para Swimming Championships zijn gisteren (2 december 2017)

 van start gegaan in Mexico City. Al vanaf de eerste competitiedag is het meteen prijs voor Aymeric Parmentier (24 jaar). Op de 100m schoolslag tikte hij aan als derde in zijn klasse SB 14 (verstandelijke handicap).

Het wereldkampioenschap zwemmen stond initieel geprogrammeerd in de maand september. Door de zware aardbeving die Mexico getroffen had, werd de datum verplaatst naar een later tijdstip.  Deze kalenderwijziging betekende ook de afzegging van enkele landen.

Op de 100m schoolslag zwom Aymeric Parmentier naar een prachtige derde plaats in een tijd van 1:14.63. De atleet uit Limal is in de wolken met zijn allereerste medaille op een wereldkampioenschap en reageert uitgelaten: “Ik ben supertrots op deze eerste medaille, ik denk dat ik er mee ga slapen!”
Landgenoten Michelle Franssen (22 jaar) en Céline Deleuze (18 jaar) gingen ook al aan de slag op het kampioenschap. Zij eindigden respectievelijk vierde op de 100m schoolslag SB14 (verstandelijke handicap) en zesde op de 100m vrije slag S7 (hemiplegie).  Yannick Vandeput en Maarten Libin kwamen nog niet in actie.

Masters : Joachim Gérard moet vrede nemen met derde plaats

Joachim Gérard is er niet in geslaagd om de Masters voor een derde keer op rij te winnen. Na zijn tornooiwinst in 2015 en 2016 moest hij in de halve finale de duimen leggen tegen het nummer 2 van de wereld Alfie Hewett. In de match om het brons kon hij zegevieren tegen Shingo Kunieda (ITF -8).

Een schouderoperatie hield Joachim Gérard even aan de kant, maar hij vond zijn beste vorm terug op de Wheelchair Tennis Masters, het officieuze wereldkampioenschap rolstoeltennis. In de groepsfase won hij al zijn wedstrijden tegen respectievelijk de nummers 4, 1 en 5 ter wereld (lees hier meer).

In de halve finale kregen we een remake van de halve finale van de Paralympische Spelen van 2016 in Rio. Helaas geen nieuwe overwinning voor Gérard, want hij had geen verhaal tegen het tennis van de Brit Alfie Hewett (ITF-2). Ondanks het 6-0, 6-2 verlies uit zijn vorige wedstrijd kon hij zich vandaag opnieuw bewijzen in de strijd om het brons.  Tegen de Japanse, ex-nummer één Shingo Kunieda nam onze landgenoot het voortouw. Hij versloeg de huidige nummer 8 in twee sets: 6-3, 7-5.