WK – Sprokkels

VALKENBURG – *Philip Roodhooft, de ploegleider van Sanne Cant, dient een klacht in tegen de bewakingsagenten die hem zaterdag hard hebben aangepakt. Kevin, de broer van Sanne, en een mecanicien van de ploeg wilden haar feliciteren, maar ze beschikten niet over het juiste pasje en om dat aan het podium te doen. Een bewakingsagent maande hen aan om de zone te verlaten. Roodhooft probeerde te bemiddelen, maar kreeg zelf een pak slaag. Hij en zijn vrouw werden naar het politiekantoor in Maastricht gebracht. Nadat ze hun versie van de feiten gaven en deze werd bevestigd door verschillende getuigen, konden ze vertrekken.  ‘De security ging bijzonder agressief te werk. Ik heb een blauw oog, een dikke lip en een dikke kaak. Dit kan ik niet zomaar laten passeren.’

*Sanne Cant had de vechtpartij niet gezien zei ze een dag na de feiten. ‘Anders was ik me er wel mee gaan bemoeien. Alleen de titel telde. De mensen zullen het incident snel vergeten. Gisteravond ben ik bij de ploeg gebleven. Ik kreeg wel berichten van de Nederlandse vrouwen om te vragen waar ik zat, maar dat was nogal ver uit de buurt. We hebben het op hotel heel gezellig gemaakt. Het was een fijne avond, we hebben goed gegeten en nadien nog wat  Sex on the Beach gedronken.’

*56 renners uit negentien landen namen deel aan het WK veldrijden voor eliterenners. België en de Verenigde Staten brachten zeven crossers aan de start, Nederland vijf, Zwitserland, Tsjechië, Frankrijk en Spanje vier, Luxemburg, Italië en Duitsland drie, Canada, Japan en Slovakije twee en Denemarken, Groot-Brittannië en Ijsland, Zweden, Ierland en Australië één.

*Volgens de organisatoren waren er op zaterdag 12 656 en op zondag 25 736 toeschouwers, netjes opgedeeld in Belgische en Nederlandse fans al liep er hier en daar een verdwaalde Deen, Zweed of Amerikaan tussen.

*Tijdens de vijf wedstrijden op het WK werden in het totaal 559 fietsen gecontroleerd. Dit gebeurde zowel voor de start, in de materiaalposten als na de aankomst.

*Valkenburg is dé wielerstad van Nederland. Op 15 april fungeert ze opnieuw als aankomstplaats van de Amstel Gold Race en van 29 juni tot 1 juli organiseert men een ‘Eroica Limburg 2018’, waarbij recreatief fietsen door Nederland, België en Luxemburg, cultuur, muziek en eten en drinken centraal staan. Meer info op www.eroicalimburg.com.    

*Het volgend WK veldrijden zal in 2019 op 2 en 3 februari plaatsvinden in het Deense Bogense, een stadje op het eiland Funen met zomaar ‘eventjes‘ 3 700 inwoners. De belangrijkste bezienswaardigheid is de kerk, die dateert uit de middeleeuwen en de dertiende-eeuwse marktplaats. Het parcours is 2,9 kilometer lang en heeft één noemenswaardige hindernis. Het zal niet evident zijn er om te geraken want er is zelfs geen treinstation. Een vlucht naar Billund en nadien een auto huren om de laatste 100 kilometer te overbruggen is de beste optie. Men kan de 900 kilometer vanuit Brussel uiteraard ook met auto of bus afleggen. Om te overnachten zal men een plaatsje moeten zoeken in het 30 kilometer verder gelegen Odense. Het laatste WK dat in Denemarken werd georganiseerd vond plaats in Middelfart in 1998 en werd gewonnen door Mario De Clercq. (EM)