WK Rolstoeldansen in Malle nu al uitverkocht

 

MALLE – In het weekend van 21 en 22 oktober vindt het Wereldkampioenschap rolstoeldansen voor het eerst plaats in ons land. 169 topdansers uit 22 landen, waarvan 98 rolstoelgebruikers, nemen het tegen elkaar op in verschillende disciplines: standard, Latin en freestyle en dit zowel single, duo als combi. In totaal zijn er achttien titels te verdelen.

Gedeputeerde Inga Verhaert (sp.a): ‘Malle is de geknipte locatie voor dit wereldkampioenschap. Er zijn toegankelijke zalen voor de wedstrijden, voor de kleedkamers, voor de trainingsmogelijkheden en de classificatie.

De deelnemers zullen het beste van zichzelf geven op een grote dansvloer van 350 vierkante meter  in de polyvalente zaal van het Vormingscentrum. De animatiehal doet dienst als kleed- en oefenruimte voor de dansers. Bovendien zijn er een 80-tal kamers gereserveerd voor een aantal deelnemers en hun begeleiders. Het spreekt vanzelf dat men ook heeft moeten uitkijken naar andere, toegankelijke, hotels zoals Drie Eiken in Edegem.’

Gedeputeerde Bruno Peeters (N-VA): ‘Het is een unieke gelegenheid om de G-sport nog eens in de kijker te zetten. Met Marieke Vervoort en Peter Begyn hebben we twee wereldtoppers maar toch kent het grote publiek de G-sport nog niet echt. De provincie doet haar best om daar verandering in te brengen. Enkele jaren geleden hadden we het EK rolstoelrugby in Hoboken en de regelmatigheidscriteriums voor G-sport in het veldrijden en wielrennen lopen gewoon door. Antwerpen telt 268 clubs met een aangepaste infrastructuur voor mensen met een handicap en is dan ook een voorbeeld voor de rest van Vlaanderen. Vandaar dat Sport Vlaanderen ons project gaat gebruiken om de andere provincies te tonen hoe het moet.”

Jef Boudewijns, covoorzitter van het organisatiecomité: ‘Ik dank in eerste instantie de 60 vrijwilligers die dit hebben mogelijk gemaakt.

Het evenement – dat voor de achtste keer wordt georganiseerd – draagt de naam ‘World Para Dance Championships’.

Het woord ‘rolstoel’ is vervangen omdat men in de toekomst de deur wil openzetten voor mensen met amputaties.’ Onder de deelnemende landen heel wat exoten zoals deelnemers uit Kaapverdië, Hong Kong, Japan, Kazakhstan, Korea, Mexico, de Filippijnen en Chinees Taipeh. Rusland mag niet deelnemen door de wereldwijde dopingschorsing. ‘De sterkste delegaties komen uit Oekraïne en Wit-Rusland. Er komen zeven landgenoten in actie: Elien Bervoets (uit Lommel), Sofie Cox (Hasselt), Sander Dex (Antwerpen), Linda Küll en Marcel Smet (Wommelgem) en Roswitha en Jean-Claude Van Dorpe (Gavere).’ Aanvankelijk was Kazakhstan aangewezen als organisator maar omdat die afhaakten begon men aan de mouw te schudden van Jef Boudewijns. ‘Het WK doet alleen maar grote plaatsen aan’, grapte burgemeester Harry Hendrickx (DBM). ‘Vorig jaar Rome, nu Malle.’ Jammer genoeg is

het niet meer mogelijk om het gebeuren live bij te wonen. Boudewijns: ‘Ik moet 250 plaatsen reserveren voor de deelnemers, verder kunnen er 170 rolstoelgebruikers plaatsnemen rond de dansvloer en heeft de gemeente een tribune ter beschikking gesteld maar die zit eivol.

 

Geïnteresseerden kan ik alleen maar doorverwijzen naar de livestream www.paralympic.org/dance-sport.’ Op vrijdag staan de kwalificatiewedstrijden geprogrammeerd, op zaterdag en zondag wacht de eigenlijke competitie, die beide dagen aanvangt om 10u30 en in principe eindigt rond 21 uur. (EM)