Wilrijk zet de eindejaarperiode sportief in met de Geitencorrida

Zet de eindejaarperiode sportief in met de ‘Geitencorrida Memorial Jean Van Onselen’: een stratenloop door het centrum van Wilrijk op zondag 10 december. Zowel jong als oud kan zich vanaf nu inschrijven voor deze wedstrijd.

De Geitencorrida, die al meer dan 50 edities op de teller heeft, draagt voortaan de naam van haar stichter, Jean Van Onselen. Dit legendarische Wilrijkse sporticoon overleed in 2013. De wedstrijd vindt dit jaar plaats op zondag 10 december. Start en aankomst blijven op de Bist, waar op dat moment ook het kerstmarktweekend plaatsvindt. Inschrijven kan via www.antwerpen.be/nl/overzicht/district-wilrijk-1/sport/loop-mee-door-de-wilrijkse-straten-met-de-geitencorrida of op de wedstrijddag zelf tussen 12 en 14 uur. Er wordt gelopen van 14u30 tot 16 uur in vier categorieën: Kinderen van vier tot acht jaar: 400 meter, gratis; Kinderen van negen tot twaalf jaar: 1 200 meter, gratis; Jongeren vanaf dertien jaar en volwassenen: 4 500 meter, vijf euro (zeven euro op de wedstrijddag) en jongeren vanaf dertien jaar en volwassenen: 7 500 meter, vijf euro (zeven euro op de wedstrijddag).

Vorig jaar was niet iedereen tevreden omdat de manifestatie niet tijdens het kerstmarkweekend werd georganiseerd maar op zaterdag 26 november. Dat bleek geen onverdeeld succes want bij de senioren telde men minder deelnemers dan de jaren voordien. Voor de corrida van dit jaar zal wel het parcours worden aangepast. De Bist blijft start- en aankomstplaats, maar het zwaartepunt van de wedstrijd verhuist naar de omgeving van de Kerkelei en de Steytelincklei. Dat moet meer ruimte bieden voor de acties die de plaatselijke  middenstand tijdens het weekend van de kerstmarkt organiseert.

Jean Van Onselen, naar wie de corrida vanaf nu wordt genoemd, werd geboren in 1934 en  sloot zich in 1951 aan bij de atletiekclub Arbeid en Vermaak, later gewijzigd in Bell Atletiekclub. Hij richtte zich op de langere afstanden, zowel op de piste en als op het veldlopen. Door de jaren heen behaalde hij tal van titels en ereplaatsen. Jean bleef ook op latere leeftijd op hoog niveau aan atletiek doen in de veteranencategorieën. Zo was hij enkele jaren wereldrecordhouder op de 5 000 meter bij de 50-plussers. De toenmalige gemeente Wilrijk lauwerde Van Onselen in 1980 met de Trofee voor Sportverdienste. In 2004 was hij één van de lopers die de Olympische vlam doorheen Antwerpen mocht dragen. In Wilrijk startte Jean Van Onselen in 1963 met de Geitencorrida. (EM)

*MEER INFO: Sportantenne van het district Wilrijk: 03 338 53 24 of  sportantenne.wilrijk@stad.antwerpen.be.