A_ArchiefsportnieuwsWielrennen

WIELERSPROKKELS

Liege-Bastogne-Liege Femmes 2018 – 22/04/2018 – Bastogne / Ans (136km) – Belgique – Amanda SPRATT (MITCHELTON SCOTT); Anna VAN DER BREGGEN (BOELS DOLMANS CYCLINGTEAM) et Annemiek VAN VLEUTEN (MITCHELTON SCOTT)

*WIE ANDERS DAN ANNA VAN DE BREGGEN BIJ DE VROUWEN?: Anna van der Breggen (28) heeft ook de tweede editie van Luik-Bastenaken-Luik voor vrouwen op haar naam geschreven. Op één kilometer voor het einde liet ze haar vluchtgezellin, de Australische Amanda Spratt, in de steek. Annemiek van Vleuten werd derde op net geen minuut. Sofie De Vuyst was onze beste landgenote op de twintigste plaats op 2’34”. 85 rensters bereikten de aankomst waaronder vijf Belgen. Marianne Vos werd naar het ziekenhuis overgebracht waar een sleutelbeenbreuk werd vastgesteld. Opvallend: ze reed de wedstrijd wel uit.

*175 DEELNEMERS UIT 30 LANDEN: Aan Luik-Bastenaken-Luik werd deelgenomen door 175 renners uit volgende 30 landen: Frankrijk (37), België (27), Italië (15), Spanje (14), Nederland (12), de Verenigde Staten (8), Australië (7), Duitsland, Colombia, Denemarken en Groot-Brittannië (5), Polen (4), Oostenrijk en Rusland (3), Zuid-Afrika, Wit-Rusland, Canada, Estland, Ierland, Luxemburg, Nieuw-Zeeland, Portugal en Zwitserland (2) en Costa Rica, Kroatië, Eritrea, Ethiopië, Letland, Tsjechië en Zweden (1).

*LUIK-BASTENAKEN-LUIK VOOR HET EERST IN COLOMBIA OP TV: La Doyenne werd op tv uitgezonden in 190 landen. Nieuwkomer was het station ‘Caracol’ uit Colombia. De prestaties van Henao en co konden dus vanaf zeven uur in de ochtend thuis door hun landgenoten worden bekeken.  

*TOESCHOUWERS BLIJVEN GEMIDDELD 4,5 UUR IN ANS: Onderzoekers van het marketingbureau TNS deden twee jaar geleden een studie naar het profiel van de toeschouwers die naar Ans afzakken voor de aankomst van Luik-Bastenaken-Luik. De burgemeester van de gemeente in de buurt van Luik is PS-er Stéphane Moreau, de opvolger van de ‘beruchte’ Michel Daerden. 68 procent van de aanwezigen zijn mannen. De gemiddelde leeftijd bedraagt 43 jaar. 56 procent zijn mensen van ter plaatse, vooral kinderen van Italiaanse migranten. Gemiddeld blijven zij er 4,5 uur. Als voornaamste reden geeft 56 procent de leuke sfeer aan. Het was vandaag de 27ste en meteen ook laatste keer dat Luik-Bastenaken-Luik finishte in de Rue Jean Jaurès. Volgend jaar ligt de aankomst opnieuw in het centrum van de Cité Ardente.

*BETTIOL EN NAVARRO GARCIA OVERGEBRACHT NAAR HET ZIEKENHUIS: Alberto Bettiol werd naar het ziekenhuis van Luik afgevoerd. Wellicht heeft hij een sleutelbeenbreuk opgelopen. Ook voor Daniel Navarro Garcia eindigde L-B-L in hetzelfde hospitaal. Hij had verwondingen aan de linkerknie. Tenslotte had Lawrence Warbasse na een val last van pijn aan de linkerelleboog maar hij werd ter plaatste verzorgd.

*PATRICK LEFEVERE: ‘MISSCHIEN BETER STOPPEN IN SCHOONHEID’: Patrick Lefevere had geen woorden voor de prestaties van zijn team. ‘Beter kan niet. Eigenlijk zou ik een persconferentie moeten geven om aan te kondigen dat we in schoonheid stoppen. Toen  Museeuw ermee ophield, vreesde iedereen dat we met een probleem zaten. Hetzelfde verhaal na het afscheid van Tom Boonen. Maar nu beschikken we over een bende jonge kerels die willen doorbreken. In de Omloop Het Nieuwsblad, Kuurne en Sanremo waren we  nergens, schreef men maar nadien vielen we aan wonnen we koers na koers.’

Tekst: Edwin Mariën
Foto’s:  ASO/Thomas MAHEUX – ASO/Karenn EDWARDS