West-Vlaamse organisatoren van jongerenwedstrijden gaan samenwerken

Op 21 april 2018 organiseren het jongerenbestuur Record Bank E3 Harelbeke ‘ Hand in Hand’  en het bestuur Driebergenprijs uit Stasegem, de  Koninklijke Wielerclub ‘ Nut & Vermaak’, samen onderstaande drie wielerwedstrijden: de Record Bank E3 Harelbeke  UCI-Men Juniorens 1.1, Nieuwelingen 1.17.3- Open omloop en Driebergen Prijs Elite 1.12-IC 1 NAT. Dat een samenwerking op lange termijn ook een meerwaarde kan betekenen binnen de wielersport, wordt hierbij bevestigd. 

In 2015 werd de laatste tweedaagse klassieker van de Gaverstreek gereden. Dit was een ideale wedstrijd op Vlaamse wegen en hellingen voor jonge beloften om zich te bewijzen wat men in zijn mars had.  Verschillende eindwinnaars  hebben later hun stempel gezet in de professionele wielersport.  Denk we maar aan Dirk Demol, Johan Museeuw, Nick Nuyens, Kristof Vandewalle, Davy Commeyne , Thimothy Dupont en Yves Lampaert . Door het wegvallen van de zondagswedstrijd, met start en aankomst in Deerlijk, moest het bestuur van Stasegem in 2016 noodgedwongen alleen verder.  Wel overwogen werd beslist om gestaag te groeien en zich te handhaven. 

Met de juniorenwedstrijd, een rit in lijn, heeft Record Bank E3 Harelbeke  een internationaal prachtige ééndagswedstrijd op de wielerkalender geplaatst.  In identieke volgorde als de Record Bank E3 Harelbeke World Tour Elite wedstrijd  wordt de heuvelzone in de Vlaamse Ardennen aangedaan. Binnen de sportcommissie E3 groeide het  idee  om op dezelfde dag en op hetzelfde E3  parcours een bijkomende wedstrijd te organiseren voor beloften en elites zonder contract.  Binnen de sportcommissie van Record Bank E3 Harelbeke, onder voorzitterschap van Johan Wastyn en Luc Schietgat, groeide de  toenadering met Stasegem. 

Net voor de start, vorig jaar, liepen David Delva, koersdirecteur van de 3 bergenprijs en medeorganisator van Tombroek Koerse en de Dernykoers in Rollegem, elkaar toevallig tegen het lijf.  Het idee E3 & 3Bergenprijs werd toegelicht en al snel volgde de goedkeuring van beide besturen. De doelstellingen van beide organisatoren matchen perfect. De jeugd enthousiast maken om te sporten, jongeren de kans geven om hun sportieve talenten te ontwikkelen en een wedstrijd aanbieden aan beloften U23 om ook actief te koersen op het E3 parcours. Zodoende zullen de drie wielerwedstrijden allen op zaterdag 21 april, met start en aankomst aan het Forestiersstadion, worden gereden. Opnieuw een hoogdag voor de wielersport. 

De datum is bewust gekozen.  Vorig jaar werden Menen Classic en de 3 bergenprijs betwist in het zelfde weekend.  Nu zullen de ploegen hun renners aan beide wedstrijden kunnen laten deelnemen.  Door de E3 – 3bergenprijs een week te verlaten kunnen  de U23 beloften die Luik-Bastenaken-Luik  rijden ook in Harelbeke aan de slag.  De samenwerking vormt tevens een win-win situatie voor beide organisaties.  Op technisch vlak  bieden beide organisaties hun ondersteuning en assistentie.  Er zal kostenbesparend worden gewerkt op het vlak van organisatie. Omdat er één parcours is voor drie wedstrijden kan men de   directe werkingskosten van  de vaste seingevers verdelen.  Zowel politie- als gemeentelijke diensten appreciëren  de samenwerking tussen Harelbeke en Stasegem. (EM)