Wees sportief, trek er op uit en kies meteen de wandeling van het jaar

 

Copyright: Toerisme Provincie Antwerpen
Copyright: Toerisme Provincie Antwerpen

Wees sportief, trek er op uit en kies meteen de wandeling van het jaar
ANTWERPEN – Wie haalt het ditmaal in de wedstrijd ‘Wandeling van het jaar’? Op de shortlist van Toerisme Provincie Antwerpen staan vijf wandelingen in Balen, Niel, Oud-Turnhout, Retie en Westerlo. Nu is het woord aan de wandelaars. Op www.wandelingvanhetjaar.be vinden ze een sfeerfilmpje over de kandidaten en gedetailleerde fiches en gpx-coördinaten van de trajecten. Stemmen kan online tot en met 15 augustus.
Variatie: dat vormt de grote troef van het wandelaanbod in de provincie Antwerpen.  De bijzonderste landschappen en mooiste plekjes verken je met behulp van twaalf knooppuntennetwerken, wandelgebieden met lus-vormige trajecten en allerlei themaroutes Steden, gemeenten, toeristische diensten en (natuur)verenigingen nemen voortdurend initiatieven om dat wandelaanbod verder te versterken. Toerisme Provincie Antwerpen bekroont de knapste realisaties in de wedstrijd ‘Wandeling van het jaar’. De competitie leverde de voorbije jaren aantrekkelijke winnaars op: Schepswandeling in Balen (2012), ‘Gevangen tussen grens en groen’ in Hoogstraten (2013), Talanderwandeling in Arendonk (2014), Klinkaartroute in Niel en Boom (2015), Hobokense Polderwandeling in Antwerpen (2016) en Natuurpad Lovenhoek in Vorselaar (2017).

Ook nu legt Toerisme Provincie Antwerpen de lat hoog. Na een grondige doorlichting van alle kandidaten op het terrein, maakte de wandeljury een selectie op basis van onder meer landschap, beleving, randinfrastructuur en bewegwijzering.

 

Dat resulteerde in volgende shortlist:

  •  Keiheuvelwandeling van VVV Balen (6,5 kilometer) doorheen het natuurgebied langs de Grote Nete.
  •  Stiltewandeling in Landschap De Liereman van Toerisme Oud-Turnhout vzw (12 kilometer), waar je kan wandelen tussen kurkdroge landduinen en kletsnatte veenmoerassen
  •  Boeren langs de Grote Gracht’ van Gemeente Retie (9,6 kilometer), waarbij de rol van landbouwers als landschapsbouwers in de kijker wordt gezet.
  •  Nen Nielse Oemweg’ van vzw Toerisme Rupelstreek, een wandeling die pas op 1 april wordt ingewijd en je zowel langs de dorpskern van Niel als natuurgebieden loodst.
  •  ‘Wandelen langs water en kastelen’ van Gemeente Westerlo, waar er een enorme diversiteit aan wandelingen is.

 

Gedeputeerde Jan De Haes (N-VA): ‘Topnatuur, deugddoende stilte, fotogenieke vijvers, graffitikunst of imposante kastelen: de kandidaten op de shortlist zitten vol verrassingen. Deze editie van de wedstrijd is opnieuw goed voor vele uren wandelplezier in onze provincie. Benieuwd welk van de vijf trajecten de wandelaars uiteindelijk het meest zal charmeren.’

Tekst: Edwin Mariën
Foto’s: Copyright: Toerisme Provincie Antwerpen