Wanty – Groupe Gobert mag naar Tour en Dauphiné

ANTWERPEN – Amaury Sports Organisation (ASO), de organisatie van onder meer de Ronde van Frankrijk, Parijs-Nice en de Dauphiné Libéré, heeft de namen van de 22 ploegen vrijgegeven die aan deze drie rittenwedstrijden mogen deelnemen. De eerste achttien uit de Worldranking, waaronder Lotto Soudal en Quick-Step Floors zijn sowieso geselecteerd. ASO beschikte bovendien over vier wildcards. Zowel voor de Tour als voor de Dauphiné ging één ervan naar een derde Belgische formatie: Wanty – Groupe Gobert.

Foto ASO

De achttien ploegen die, conform het UCI-reglement, mogen aantreden in de 76ste Parijs-Nice (van 4 tot en met 11 maart), de 70ste Dauphiné Libéré (van 3 tot en met 10 juni) en de 105de Tour de France (van 7 tot en met 29 juli) zijn AG2R La Mondiale, Astana Pro Team, Bahrain – Merida, BMC Racing Team, Bora – Hansgrohe, FDJ, Lotto Soudal, Mitchelton- Scott, Movistar Team, Quick-Step Floors, Team Dimension Data, Team EF Education First – Drapac P/B Cannondale, Team Katusha – Alpecin, Team Lotto NL – Jumbo, Team Sky, Team Sunweb, Trek – Segafredo en UAE Team Emirates.

Drie Franse ploegen krijgen een wildcard voor de drie wedstrijden: Cofidis Solutions Crédits, Direct Energie en Team Fortuneo – Samsic. Voor de Tour en de Dauphiné komt daar Wanty – Groupe Gobert dus bij. Voor Parijs-Nice is de gelukkige Delko Marseille Provence KTM. Het team van Hilaire Van der Schueren telt heel wat Franse renners en mag voor de tweede opeenvolgende keer naar de meest vermaarde rittenwedstrijd ter wereld. Dat betekent meteen dat Vital Concept – met spurter Bryan Coquard – moet thuis blijven. In december melde l’Equipe dat het voor de laatste wildcard zou gaan tussen Wanty – Groupe Gobert en Vital Concept. ‘Wanneer de organisatie van de Tour ons niet uitnodigt, trappen ze zichzelf tegen de schenen. Ik zeg dan ook tegen ASO: geef ons een kans’, vertelde Coquard zondag nog tegen het Franse persagentschap AFP.

Ploegleider Hilaire Van der Schueren van Wanty was uiteraard bijzonder opgetogen met het nieuws. ‘Eigenlijk heb ik er nooit aan getwijfeld. We hebben er alles aan gedaan om de deelname aan de Tour binnen te halen. Na onze prestaties van het voorbije jaar is deze keuze alleen maar vanzelfsprekend. Volgens mij heeft de eerste plaats in de Europe Tour – een continentaal circuit – de doorslag gegeven. In de Tour hopen wij een rol van betekenis te kunnen spelen met onze spurter Timothy Dupont.’

Christian Prudhomme verdedigde zijn keuze als volgt: ‘Ik vind het erg voor Bryan Coquard. Hij miste vorig jaar ook de Tour omdat hij door zijn toenmalige ploeg (Direct Energie) niet werd geselecteerd. De keuze was moeilijker dan anders vanwege de rijkdom van het Franse wielrennen. Vijf teams kwamen in aanmerking maar als organisator mogen we er maar vier kiezen. Ook voor de Dauphiné en Parijs-Nice hebben we lang getwijfeld, maar uiteindelijk hebben we gekozen voor regionale teams. Wanty werd vorig jaar voor het eerst uitgenodigd in de Tour en heeft het vertrouwen niet beschaamd. Ze reden heel aanvallend en Guillaume Martin won een etappe. Cofidis krijgt, met een nieuw management en de aanwezigheid van Nacer Bouhanni, ook de gelegenheid om zich te profileren. Wij willen Fortuneo – Samsic, dat Warren Barguil aantrok, helpen om een grote ploeg te worden. Die kans gaven we in het verleden aan Skil (het huidige Sunweb) en Bora. Ook dat is één van onze taken.’ (EM)