Waasland-Beveren op zoek naar eerste zege in het Astridpark

BEVEREN – Waasland-Beveren trekt tijdens de midweekspeeldag naar Anderlecht.  Het kon er nog nooit de volle buit weghalen. Van de negen wedstrijden die beide teams tegen elkaar betwistten wonnen de Waaslanders er twee, telkens op de Freethiel. Tijdens de heenronde won paars-wit met 1-2, na een partij die volledig door de thuisploeg werd gedomineerd.

Sven Vermant kan opnieuw rekenen op Victorien Angban, die zijn lange schorsing heeft uitgezeten. Nieuwkomer Rachid Aït-Atmane is speelgerechtigd. Voor de nieuwe trainer  wordt het de échte vuurdoop, al is een overwinning bij Sint-Truiden ook niet mis om te debuteren. Dat Waasland-Beveren hem als trainer inlijfde vond hijzelf niet meteen een verrassing. ‘Er was vroeger ook al interesse voor mij, maar goed, zolang ik bij Club Brugge coach was van de beloften, concentreerde ik me daar op mijn werk. Nu ben ik trainer van Waasland-Beveren en het enige wat me interesseert is wat ik hier aan het doen ben. Ik probeer uit deze groep het maximale uit te halen.’

‘Ik weet dat men mij constant vergelijkt met Philippe Clement. Beiden zijn we voorstander van aanvallend voetbal. Dat heeft niet meteen iets te maken met de ploeg waarin je groot bent geworden. We delen gewoon dezelfde visie. Wanneer je voor de aanval kan kiezen: des te beter. Ook met de beloften van Club speelde ik offensief, maar niet naïef. Je moet uitgaan van balbezit en de nodige pressing voeren. Zoiets vergt heel wat energie van je spelers maar ik hou gewoon van dit soort voetbal. Wanneer je de lijn van de vorige coach doortrekt dan is dat alleen maar voordelig voor je spelersgroep. Uiteindelijk hadden ook zij maar twee weken de tijd om aan mij te wennen. Aan het eind van de rit legt iedere trainer zijn eigen accenten dus zeggen dat mijn aanpak een ‘copy paste’ is van die van Philippe lijkt me wel wat overdreven. En vergeet niet dat in de huidige Belgische competitie heel wat trainers positief denken.’

‘Bij elke club waar je zit is er druk. Wanneer je bovenaan speelt dan wil men dat je playoff één haalt, bengel je aan het staartje dan hoopt men dat je niet naar 1b afzakt. Wat dat betreft is elke club hetzelfde. Zelfs als je in het midden van het klassement vertoeft zijn de supporters niet tevreden met nederlagen. Die mensen hebben het beste met de club voor. Het is aan mij en de spelers om de doelstellingen van bestuur en fans om te zetten in daden op het veld.’

In tegenstelling tot zijn voorganger blijft Vermant rustig langs de lijn. ‘Ik probeer zoveel mogelijk te analyseren en me niet te laten meeslepen door mijn emoties. Ik wil gewoon mezelf blijven. Ik ben rechtlijnig, zeg de zaken zoals ze zijn. Ik wil dat er een zeker structuur wordt vastgelegd, zowel op als naast het veld. Wanneer je voetballer bent, dan kan je af en toe je ‘job’ even naast je neerleggen. Dat is als trainer anders. Daarom is het belangrijk dat ik de steun krijg van mijn gezin. Het is noodzakelijk dat de mensen rondom jou daar begrip voor hebben zodat je, als het nodig is, op hen kan terugvallen.’ 

Wat opviel in de wedstrijd tegen Sint-Truiden: zowat alle ballen werden richting Morioka getrapt. ‘Dat is niet echt verwonderlijk. Hij is altijd aanspeelbaar. Soms lijkt dat allemaal heel simpel te zijn maar de praktijk is anders hoor.‘ (EM)