Waasland-Beveren gaat tegen Standard voor een negen op negen

BEVEREN – Zondagavond trekt Waasland-Beveren naar Standard, dat momenteel op een tiende plaats prijkt in de klassering. De Waaslanders staan vier plaatsen hoger en tellen twee punten meer dan de Rouches.  Bovendien hebben ze de beste aanval uit de eerste klasse. Ze haalden zes op zes na wedstrijden tegen Zulte Waregem en KV Kortrijk. Een negen op negen zou een knappe primeur zijn.

Standard is niet meteen een ploeg die Waasland-Beveren ligt. Men kon er nog maar één keer tegen winnen. Dat gebeurde afgelopen seizoen in de play-offs. Waasland-Beveren haalde het in Sclessin met 0-2 van Standard dankzij doelpunten van Valtteri Moren en Zinho Gano. In de reguliere competitie lieten ze er een nul op zes tegen optekenen. Philippe Clement kan op dezelfde jongens rekenen als afgelopen woensdag tegen KV Kortrijk. Enkel Ndiaye zit niet in de selectie omwille van een blessure.

Eén van de vele smaakmakers bij Waasland-Beveren is Isaac Kiese-Thelin (25), de huurling van Anderlecht. Elke dag maakt hij de trip van de Louizalaan in Brussel, waar hij woont, naar de Freethiel. Een man met zo’n internationaal profiel moet wel in de hoofdstad wonen. Zijn moeder is een Zweedse, zijn vader Congolees, zijn vriendin Française. Aan het begin van dit jaar werd hij door Anderlecht gehuurd bij Bordeaux en nu mag hij rijpen in het Stille Waasland. De ‘spits op overschot’ bij paarswit maakt sindsdien het mooie weer in Beveren.

Tegenover de videoman van HLN verklaarde hij dat hij nog een sterke band voelt met de Brusselaars. ‘Ik heb nu zeven doelpunten gescoord. Verschillende spelers van Anderlecht hebben me een bericht gestuurd om me te feliciteren. Ze zijn dus blij voor mij. Het klopt dat ik meer doelpunten heb gemaakt dan Teodorczyk en Harbaoui samen maar ik probeer me op mijn eigen prestaties te focussen. Ik doe mijn best voor Beveren en ik wil mezelf niet vergelijken met anderen. Ik heb het getroffen met een trainer als Philippe Clement. Hij wil me echt bij de groep. Toen ik besloot om hier te komen spelen, vroegen velen zich af wat ik  eigenlijk kwam doen. Het is heel belangrijk voor mij om een coach te hebben die in mij gelooft en die me elke wedstrijd opstelt. Mijn contract bij Anderlecht loopt nog tot na dit seizoen dus daar ligt – wat mij betreft – ook nog een toekomst. Maar voorlopig houdt alleen wat bij Waasland-Beveren gebeurt me bezig.’

Philippe Clement bekijkt het allemaal vanuit een zetel. Een wedstrijd in het stemmige Luik ziet hij wel zitten. ‘Ik speelde zelf altijd heel graag op Sclessin. De supporters kunnen wel eens hard uit de hoek komen maar al bij al gebeurt dat op een gezonde wijze. Op een manier zoals het in elk voetbalstadion zou moeten zijn. Ik ben wel benieuwd hoe mijn spelers erop zullen reageren. In Gent verloren we met 2-0. Toen al vroeg ik me af of ze misschien onder de indruk waren van de omstandigheden. De wedstrijd van zondag zal me alvast een stuk wijzer maken. Standard vormt een hecht blok. Ze gaan vaak het duel aan. Het is voor ons zaak om ons niet mee te laten slepen door hun fysieke spel. De aanvallers moeten het vaak hebben van de vorm van de dag maar wanneer een M’Poku bijvoorbeeld er zin in heeft, dan is het uitkijken geblazen. Al bij al blijft het een moeilijk te doorgronden tegenstander. Ik maak altijd een grondige analyse van de ploeg waartegen we in het veld moeten maar het is moeilijk om een constante te vinden in het spel van Standard.’ (EM)