Waarom het IOC de exotische landen graag naar de Spelen ziet komen

WILRIJK – Wie woensdag naar het vrouwenbobslee keek, zag twee exotische landen aan het werk: Jamaïca, dat voorlaatste werd, en Nigeria achter zich liet. Niet meteen plaatsen die je associeert met een bevroren ijslaag. De Ghanees Akwasi Frimpong, allerlaatste in het skeleton: ‘Ik dacht: een zwarte man op ijs, ik weet niet of dat iets voor mij is, maar uiteindelijk zag ik het als dé kans om mijn Olympische droom te verwezenlijken en miljoenen mensen in mijn land te inspireren. En wat belangrijker is: ik ben nu de enige Afrikaan die deze sport heeft beoefend.’ Het is geen toeval dat er 25 zogenaamd tropische teams in Pyeongchang aanwezig zijn. Matthew Futterman, chef sport bij de Wall Street Journal en aan zijn vijfde Spelen als journalist toe: ‘Het IOC rekruteert er atleten. Zij geven hen allerlei faciliteiten zodat ze de tv-rechten en allerlei prullaria in die landen kan verkopen.’ (EM)