Vormer de verwachte en verdiende winnaar van de gouden schoen

Eén jaar geleden kwamen we een klein kwartier na het einde van de uitzending van de Gouden Schoen in Lint een ontgoochelde Ruud Vormer tegen in de gangen van de AED-studio’s. De Nederlander was ‘maar’ derde geworden na Izquierdo en – je gelooft het bijna niet meer – Teodorczyk. Gisteren moest Vormer ook vroeg naar huis maar wel met zijn vrouwtje Roos America aan zijn zijde en de Gouden Schoen in de koffer. Geen ogenblik durfde iemand ook maar twijfelen aan de naam van de eindwinnaar. De enige verrassing van de avond was het feit dat de trofee werd overhandigd door Louis van Gaal, die Vormer in het eerste elftal van AZ liet debuteren in 2006. De sterkhouder van Club Brugge – die donderdag in de beker aan de bak moet tegen Standard – eindigde in de eerste stemronde, gewonnen door Tielemans, op de zesde plaats met amper tien punten achter zijn naam maar totaliseerde uiteindelijk 240 eenheden, 58 meer dan Tielemans en 68 op Dendoncker.

‘Toen ik mijn vroegere trainer zag opdraven was dat een kippenvelmoment’, verklaarde het feestvarken. ‘Hij vertelde dat hij in 2011 al eens de Bronzen Trofee aan mij mocht overhandigen maar daar heb ik eigenlijk geen ogenblik meer aan gedacht. Echt verrassend is deze verkiezing misschien niet. Ik lees ook de kranten natuurlijk. Waarom ik de trofee verdien? Moeilijk om daar op te antwoorden natuurlijk maar ik denk dat ik vooral een  teamspeler ben. Ook wanneer het moeilijk gaat probeer ik er te staan. Dat zal morgen al nodig zijn wanneer we tegen Standard moeten proberen om drie doelpunten op te halen. Met de steun van het publiek moet dat kunnen. Ik denk niet dat de avond van vandaag me parten zal spelen. Ik zal er wel in slagen om me te concentreren dankzij de adrenaline. Uiteraard had ik nooit durven denken dat ik – tijdens mijn ongelukkige Feyenoord-periode – tot de beste voetballer van België zou worden uitgeroepen. Of ik na dit seizoen naar het buitenland vertrek is nu niet aan de orde. Dat zien we wel.’     

Viervoudig Gouden Schoen-winnaar Paul Van Himst: ‘Ik blijf het jammer vinden dat de trofee  wordt uitgereikt na een kalenderjaar en niet na een seizoen. Vormer is de verdiende winnaar. Ik vergelijk hem met Johan Boskamp. Hij is hetzelfde type speler. Hij kan scoren en zet zich voor 200 procent in.’ Mbaye Leye (Eupen): ‘Sinds hij in België speelt heeft Ruud zich onmiddellijk op de kaart gezet. Hij scoort heel vaak het beslissende doelpunt en heeft de leidersrol van Simons overgenomen. Technisch is hij niet de meest verfijnde voetballer, maar hij is wel bijzonder efficiënt. Indien Dendoncker het dit seizoen even goed had gedaan als vorig jaar dan was hij misschien een bedreiging geweest en ook Tielemans had een rol van betekenis kunnen spelen wanneer hij niet was vertrokken, maar uiteindelijk bestond er niet de minste twijfel wie de Gouden Schoen zou winnen.’

De nevenprijzen gingen naar de revaliderende twintigjarige Henry Onyekuru (belofte) van Anderlecht, Eden Hazard (beste Belg in het buitenland) met een geringe voorsprong op favoriet Kevin De Bruyne, Lovre Kalinic (AA Gent – doelman) en Charleroi-trainer Felice Mazzu, die eerder dit seizoen al de trofee Raymond Goethals in ontvangst mocht nemen. Zelfs Antwerp viel in de prijzen. De VTM-kijkers vonden immers dat Ivo Rodrigues het mooiste doelpunt van het jaar heeft aangetekend. Ietwat verrassend volgde Tessa Wullaert zichzelf niet op als beste voetbalster maar ging de eer naar Janice Cayman uit Brasschaat en momenteel in loondienst van Montpellier. (EM)