Vlaanderens Mooiste begint al op zaterdag 31 maart in Antwerpen

ANTWERPEN – Op zondag 1 april start de Ronde van Vlaanderen voor de tweede keer in Antwerpen. Nieuw is dat het ganse weekend in het teken van de koers zal staan. Ook op zaterdag is er al heel wat te beleven in het fan-dorp, met op het einde van de dag een optreden van Gabriel Rios. Ook wordt dit jaar de hashtag #mijnkoers gelanceerd, waarmee alle Antwerpenaars door Sporting A worden uitgenodigd om hun koersverhaal te delen.
Op zaterdag 31 maart rijden de wielertoeristen hun eigen Ronde van Vlaanderen, de ‘We Ride Flanders Cyclo’. Men heeft de keuze uit vier afstanden, maar enkel de langste (229 kilometer) vertrekt vanuit Antwerpen en volgt grotendeels de route van de professionele wielrenners op zondag. Het evenement is helemaal uitverkocht. 16 000 deelnemers zullen aan de start staan, waaronder 5 800 in Antwerpen. De helft van de toeristen komt uit het buitenland, vooral uit Nederland, Groot-Brittannië en Frankrijk maar ook uit Nieuw-Zeeland, Peru, Zuid-Afrika en Amerika. Volgende week krijgen de Antwerpenaars die langs het parcours wonen een bewonersbrief met alle praktische info. De meest actuele mobiliteitsinfo zal binnenkort ook te raadplegen zijn op www.slimnaarantwerpen.be.
Net als vorig jaar wordt de Groenplaats ingekleed als officieel fan-dorp. Het is dit jaar al open vanaf zaterdag 12 uur. Aan de stand van de stad Antwerpen is het exclusieve ‘Ronde in Antwerpen’-wielertruitje te koop voor 35 euro. Vanaf 18 uur vindt op een groot led-scherm de vertoning plaats van de filmdocumentaire ‘De Ronde 101’. Woestijnvis maakte deze documentaire over vorige editie van de Ronde. Ze wordt ook vertoond op Eén in aanloop naar de klassieker. Om het weekend helemaal op gang te trekken volgt om 19u30 een optreden van Gabriel Rios, die met zijn aanstekelijke nummers het publiek perfect zal opwarmen voor de dag erna.
Op zondag 1 april is het de beurt aan de profs om hun Ronde van Vlaanderen te rijden. Vanaf 8u30 opent het fan-dorp op de Groenplaats de deuren. Daar kunnen koersliefhebbers tot 18 uur gratis terecht om de echte Ronde-sfeer op te snuiven. Wie zo dicht mogelijk bij de renners wil geraken, moet om 8u30 uur op de Grote Markt zijn. Vanaf dan fietsen de renners van de bus-parking aan de Plantinkaai langs de Scheldekaaien en de Suikerrui naar het startpodium op de Grote Markt, waar ze worden voorgesteld aan het publiek door Stijn Vlaeminck en Linde Merckpoel. Elk team rijdt de gele catwalk op met zelfgekozen muziek. Hét moment om de renners op hun supersnelle racefietsen van dichtbij te bewonderen. Deze voorstelling wordt live uitgezonden op grote schermen aan Grote Markt, hoek Suikerrui – Grote Markt, Steenplein en Scheldekaaien ter hoogte van de voetgangerstunnel. Na het startschot, om 10u30, zijn er nog redenen genoeg om in Antwerpen te blijven. Het is koopjeszondag. In het Kattendijkdok meert een vloot van vijf NAVO-marineschepen aan. In het kader van het Ronde van Vlaanderen-weekend zijn die gratis te bezichtigen. En op het Steenplein zet Defensie een heuse F16 die door jong en oud kan worden bewonderd.
Onder de noemer #mijnkoers roept de stad iedereen op om zijn/haar koersverhaal te delen en zo te laten zien dat de Ronde leeft in Antwerpen. #mijnkoers is meteen ook de insteek van de stedelijke campagne voor de Ronde van Vlaanderen, die maandag wordt opgestart. Alle info over het weekend van de Ronde op www.derondeinantwerpen.be. (EM)