VLAANDEREN KORT

*NIKI TERPSTRA UITGESCHAKELD DOOR VAL: Niki Terpstra, winnaar van de Ronde vorig jaar en nu kopman van Direct Energie, kwam op 158 kilometer van de streep zwaar ten val net voor de eerste doortocht op de Oude Kwaremont. Hij werd overgebracht naar het ziekenhuis van Oudenaarde maar zijn blessures zouden meevallen. Een uurtje na zijn val twitterde hij al ‘I’ll be back.’ Op (ongeveer) dezelfde plek gingen onder meer Jasha Sütterlin, Taco van der Hoorn en Alexandre Pichot tegen de grond.

*CANADEES HUGO HOULE WINT GP STIG BROECKX: Hugo Houle, de Canadees die deel uitmaakte van de  vlucht van de dag, won de eerste Grote Prijs Stig Broeckx – een idee van de Nationale Loterij –  omdat hij als eerste boven kwam bij de eerste passage over de Oude Kwaremont. De 5 000 euro die daaraan zijn verbonden dienen wel te worden geschonken aan een goed doel. Bovendien krijgt ook Stig Broeckx eenzelfde bedrag. Hij zal het weggeven  aan revalidatiecentrum Revalidatie & MS Centrum uit Overpelt.

*EEN INCIDENT TIJDENS RONDE VOOR WIELERTOERISTEN: Eén incident tijdens de Ronde van Vlaanderen voor wielertoeristen op zaterdag. Op de Muur van Geraardsbergen werd een ervaren fietser  van 50 onwel. Hulpverleners moesten hem reanimeren. Hij werd afgevoerd naar het ziekenhuis van Geraardsbergen, waar men hem opnieuw tot bewustzijn bracht. 16 000 wielerfanaten namen deel aan de Toertocht. Ongeveer één op drie legde de volledige 229 kilometer af. De helft van de deelnemers kwam uit het buitenland.

*BART DE WEVER: ‘NOG EVEN BLIJVEN LOPEN’: Bart De Wever (N-VA) gaf het startschot op de Kaaien.  De burgemeester van Antwerpen is geen fietser, maar een loper, en dat wil hij zo houden. ‘Mijn dokter heeft me aangeraden om te blijven lopen zolang de knieën meewillen. Daarna kan ik nog gaan fietsen. Ik hoop de switch te kunnen uitstellen tot aan mijn pensioengerechtigde leeftijd.’ En wie hij als favoriet zag? ‘Het liefst heb ik dat aan Vlaming wint. Laat mij het maar bij Van Avermaet houden. De naam valt hier het meest;’

*MARTA BASTIANELLI MAAKT FAVORIETENROL WAAR: De Italiaanse Marta Bastianelli heeft de zestiende editie van de Ronde van Vlaanderen voor vrouwen gewonnen. De beslissing viel tijdens de laatste beklimming van de Oude Kwaremont. Onder leiding van de Europese kampioene – en de latere winnares – en van Annemiek van Vleuten ontstond een kopgroep. In de afdaling van de Paterberg ontsnapten Bastianelli, Cecilie  Utrop Ludwig en Van Vleuten. In de spurt haalde de Italiaanse het voor de Nederlandse en de Deense.  Eén Belgische bij de top 25: Sofie De Vuyst finishte als zestiende.

*OUDENAARDE NOG NIET UITGEFIETST: Na een druk Ronde van Vlaanderen-weekend staan er de komende maanden nog enkele wieleractiviteiten geprogrammeerd in Oudenaarde. Op zaterdag 13 april wordt de Ronde van Vlaanderen voor Beloften gereden met start en finish  aan de Prins Leopoldstraat. Tijdens het weekend van 15 en 16 juni is er de ‘Retro-Ronde van Vlaanderen’ met dans, een rommelmarkt, volksspelen en een koers op rollen.

*MUUR IN DE SCHIJNWERKERS OP AMERIKAANS MUZIEKFESTIVAL: De videoclip van het nummer ‘Nooit Naar Nergens’ van Yevgueni wordt getoond op ‘Filmed by Bike’ in Portland, een festival met de beste fietsfilmpjes van de wereld. De clip – met de Muur van Geraardsbergen als ‘hoofdpersonage’ haalde  tot op heden 120 000 kijkers. (EM)