Vlaamse trainersschool organiseert ook dit jaar ‘Dag van de trainer’ in Gent

Zoveel mogelijk trainers zo goed als kan opleiden: dat wil de Vlaamse Trainersschool (VTS) bereiken. Naast de vele opleidingen die het ganse jaar door worden georganiseerd en ondersteund, houdt men om de twee jaar ook de Dag van de Trainer. Die was in 2016 al aan zijn zevende editie toe. Op 17 december werd de Topsporthal Vlaanderen opnieuw omgetoverd tot een gigantisch congrescentrum.

Het grootste bijscholingsmoment voor trainers uit Vlaanderen en ver daarbuiten bood ook die dag weer een rijk-gevuld en kwalitatief programma. Een boeiende mix van sporttak-overschrijdende en sporttak-specifieke thema’s kwam aan bod. Daarnaast konden de deelnemers netwerken met collega-trainers informatie verzamelen bij de standhouders op de infomarkt. De volgende Dag van de Trainer vindt plaats op zaterdag 15 december. Ook dit jaar voorziet men een zee van tijd en ruimte om trainers, sportfederaties en sportorganisaties met elkaar te laten kennismaken.

De VTS is het resultaat van de samenwerking tussen Sport Vlaanderen, de Vlaamse universiteiten (KU Leuven, UGent en VUB) en hogescholen met een opleiding Lichamelijke Opvoeding en de erkende Vlaamse sportfederaties. Het doel is trainers en sportbegeleiders opleiden en bijscholen. De VTS is het enige officiële erkenningsorgaan voor sportkaderopleidingen in Vlaanderen en organiseert sinds 1994 een waaier aan cursussen: opleidingen voor trainers (sporttakgerichte opleidingen), opleidingen voor redders (beroepsgerichte opleidingen), opleidingen voor specifieke doelgroepen (begeleiders van G-sporters of sportende senioren) en opleiding voor het begeleiden van kinderen via breed motorische vaardigheden (Multimove-begeleider). De VTS organiseert en erkent heel wat kwalitatieve bijscholingen in Vlaanderen. Die zijn vooral bedoeld voor trainers, redders, sportbegeleiders en VTS-medewerkers (docenten, cursusverantwoordelijken, verantwoordelijken voor de sportkaderopleidingen bij de sportfederaties,…). 

Jaarlijks reikt de VTS ongeveer 5 500 sportkwalificaties uit. De gegevens van alle gekwalificeerden worden bijgehouden in een centrale databank waarin elke sportbegeleider zijn eigen gegevens kan inkijken en beheren via een persoonlijk profiel onder ‘Mijn VTS’. Ook inschrijven voor een opleiding of bijscholing doe je via die persoonlijke login. De VTS heeft ook heel wat wetenschappelijke expertise in huis, voornamelijk op sport-pedagogisch vlak en wordt daarom regelmatig geconsulteerd voor advies in het kader van medisch verantwoord sporten, topsport of breedtesport. Zij verleent eveneens haar medewerking bij de uitbouw van sportkaderopleidingen bij partners zoals het Belgisch leger (KMILO), Syntra Vlaanderen – dat praktijkgerichte opleidingen organiseert -, buurtsport, penitentiaire complexen en andere.

De Dag van de Trainer vindt plaats in en rond het centrum van Sport Vlaanderen in Gent en het recreatiedomein ‘De Blaarmeersen’. Deze locatie is zowel met het openbaar vervoer als met de fiets en de auto goed bereikbaar. De workshops vinden plaats in de Topsporthal Vlaanderen, het Sportverblijf, het Huis van de Sport, Wielercentrum Eddy Merckx en Tennishal De Blaarmeersen. (EM)

*Meer info: www.sport.vlaanderen

 

Hits: 314