A_ArchiefJudo

Vlaamse judofederatie leert ouderen wat te doen wanneer ze vallen

ANTWERPEN  – Het grote risico op letsels wanneer ouderen vallen, is een wereldwijd maatschappelijk probleem. Nochtans bestaan er veel goede initiatieven rond valpreventie. De redene­ring is simpel: wie niet valt, blesseert zich ook niet. Valpreventie leert ouderen ook rechtstaan, maar wat als een oudere toch echt valt?

De Vlaamse Judofederatie voelde zich aangesproken door die uitdagende vraag. Judo is immers de sport bij uitstek die de kunst van het veilig vallen omvat. De judofederatie wil die deskundigheid graag ten dienste stellen van de maatschappij. Daartoe ontwikkelde ze ‘Vallen Zonder Zorgen’, valinitiatie voor de actieve 55-plusser. Tussen 2015 en juli dit jaar namen 1 229 Vlamingen deel aan het programma.

Wist je dat in 40 tot 60 procent van de gevallen een valpartij van een oudere persoon tot een lichamelijk letsel leidt? Dat ongeveer 77 procent van de ouderen, opgenomen met een trauma in het ziekenhuis, door een valincident op de spoeddienst belandt? En dat globaal genomen 40 procent van de overlijdens door letsels of verwondingen bij ouderen toe te schrijven is aan valpartijen? Het is dus heel belangrijk om een juiste reflex aan te leren bij het struikelen en het uitglijden.

‘Vallen Zonder Zorgen’ is een bewegings-les, een kennismaking met oefeningen die leren goed te landen bij struikelen en uitglijden: de twee meest voorkomende valscenario’s in het dagelijks leven. Het boekje wil het succesvolle programma een nog ruimere bekendheid geven bij de senioren­verenigingen, de sportclubs, de gemeen­telijke sportdiensten, de zorgsector en in de eerste plaats bij alle actieve senioren. Het project wordt ondersteund door KBC Verzekeringen.

Het boek kost veertien euro en kan worden besteld via www.wilsport.be/vlaamse-judo-federatie/boek-vallen-zonder-zorgen

Tekst: Edwin Mariën
Foto: VJV