Vijfde editie van ‘Football for Friendship’ is aan de gang

ANTWERPEN – Dit jaar nemen er twee jonge Belgen, Doriano Sabatino en Matteo Di Sciacco, deel aan de vijfde editie van het Internationaal kinderproject ‘Football for Friendship’ in Sint-Petersburg. De jonge voetballer Doriano vertegenwoordigt ons land tijdens de finale van Football for Friendship en de jonge journalist Matteo bericht hierover.

Elk jaar sluiten duizenden deelnemers zich aan bij Football for Friendship (F4F), gerealiseerd door PAO Gazprom. Sinds het begin van het project is het bereik wezenlijk uitgebreid: van acht landen in 2013 tot 64 landen in 2017. Honderden jonge spelers werden ambassadeurs van de beweging Football for Friendship en haar waarden in hun respectievelijke landen.

Het symbool van het F4F-project, een vriendschapsarmband, wordt door meer dan 400 000 mensen wereldwijd gedragen, waaronder kinderen, volwassenen, beroemde sporters en journalisten, kunstenaars, politici en leiders van de verschillende landen. De kernwaarden, die door de deelnemers worden ondersteund en bevorderd, zijn vriendschap, gelijkheid, rechtvaardigheid, gezondheid, vrede, overgave, overwinning, traditie en eer.

Het project wordt ondersteund door meer dan 60 landen over de hele wereld, waaronder Rusland, de Verenigde Staten, Brazilië, India, China, Duitsland, Frankrijk, Algerije, Syrië, Irak, Japan,… en door honderden voetballers zoals Franz Beckenbauer (Duitsland), een van de sterkste aanvallers in de geschiedenis van het Afrikaanse continent Didier Drogba (Ivoorkust), de beroemde verdediger van Real Madrid Míchel Salgado (Spanje), de voormalige voetballer van de Londense voetbalclub Arsenal Andrej Arsjavin (Rusland), de voormalige aanvoerder  van het nationale voetbalelftal Vitor Baia (Portugal) en andere sterren uit de voetbalwereld.

Vanaf de start van het F4F project, zijn de jonge journalisten actief betrokken geweest in het project en hebben zij bekende nationale voetbalspelers, politici en beroemdheden ontmoet. In België mocht de jonge journalist Matteo Di Sciacca voormalig voetbalspeler bij La Louviére, Sporting Charleroi en Excelsior Moeskroen, Alexandre Teklak, ontmoeten, alsook Philippe van Cauwenberghe, PS-schepen van Charleroi.

Matteo Di Sciacca uit Charleroi: ‘Ik ben blij België te mogen vertegenwoordigen als jonge journalist tijdens het Football For Friendship evenement, dit samen met mijn goede vriend Doriano Sabatino,die meegaat als jonge voetballer. Voetbal is een ideale sport om waarden als vriendschap en gelijkheid te promoten, aangezien iedereen op het veld de ‘taal van het voetbal’ spreekt, en alle spelers met hetzelfde doel spelen, namelijk plezier maken en ja, uiteraard ook winnen.’  

Nog tot 3 juli zullen de jonge journalisten elkaar ontmoeten en samen journalistieke taken verrichten voor zowel het internationaal Football For Friendship TV kanaal, de F4F krant, als voor de F4F sociale media. 

Tekst: Edwin Mariën

Foto: Football For Friendship

Pin It on Pinterest