Vier sportonderdelen voor het eerst op het Olympisch programma

Vier nieuwe sport(onderdelen) staan voor het eerst op het Olympisch programma van Peyonchang. In juni 2015 zette het Internationaal Olympisch Comité het licht op groen voor de disciplines schaatsen massastart – met Bart Swings – , curling gemengd dubbel, alpineskiën team event en snowboard big air. Dit laatste is natuurlijk bijzonder interessant voor onze drie landgenoten die eraan deelnemen. Al deze nieuwe disciplines zijn zowel voor mannen als vrouwen.

Om de Big Air Olympisch te maken diende de Internationale Ski Federatie (FIS) wel een toegeving te doen. De Snowboard parallel slalom is daarom van het programma geschrapt. Dit betekent dat er in Pyeongchang voor het eerst sinds het begin van de Olympische Winterspelen in 1924 meer dan 100 gouden medailles (102 met name) kunnen worden gewonnen. Big Air is een onderdeel waarbij de deelnemers van grote schansen moeten springen om vervolgens grote en technische trucs te laten zien. Voor ons land is met name de introductie van de massastart interessant, want laat dit nu net het sterkste nummer zijn van Bart Swings.

De oerconservatieve leiders van de IOC staan niet echt te springen om veel wijzigingen aan te brengen aan het Olympisch programma. Het was onder het voorzitterschap van Jacques Rogge, die inzag dat een programmawijziging mogelijk een nieuw en jonger publiek zou kunnen aanspreken, dat er aan werd gesleuteld. De vereiste is echter wel dat het om een echte wintersport gaat waarin ofwel ijs, ofwel sneeuw komt bij kijken. Even was er sprake om veldrijden te introduceren maar dat voorstel werd al afgeschoten nog voor het officieel op papier was gezet. Aan de tweede voorwaarde : het moet gaan om een wereldsport, werd immers helemaal niet voldaan. Het IOC ‘new look’ is vastbesloten een jonger publiek aan te trekken. Dat bleek al bij het toevoegen van de halfpipe- en slopestyle-evenementen in Sotchi. ‘De veranderingen weerspiegelen de voortdurende evolutie van het Olympische winterprogramma en bouwen voort op het succes van recente edities van de games. Ze zijn tevens een aanvulling op de hervormingen die zijn uiteengezet in de Olympische Agenda 2020 en die zijn gericht op het creëren van meer flexibiliteit in het programma van de Olympische Spelen’, luidde het toen in een persbericht.

Het IOC zei dat de beslissingen om vier nieuwe sportonderdelen te aanvaarden waren gebaseerd op een aantal factoren, waaronder jeugdwerk, tv- en mediabelangen, gendergelijkheid en ‘infrastructuur en operationele kosten en complexiteit’. Vooral Big Air moet een jonger publiek aantrekken. De International Skating Union is ook blij met het invoeren van de massastart. Dit soort wedstrijden zouden intriges, teamtactieken en een directe confrontatie van schaatsstijlen tijdens een langeafstandsevenement toevoegen. Het is een wedstrijd waarin duwen en trekken vaak een doorslaggevende rol kan spelen zoals in het shorttrack, wat de échte schaatsliefhebber dan weer tegen de borst stuit. De mixed teams in het curling bestaan uit telkens één man en één vrouw. De duo’s krijgen elk zes stenen in plaats van acht. Bij het nieuwe onderdeel voor alpineskiën zijn ploegen van twee mannen en twee vrouwen betrokken die deelnemen aan parallelle slalomraces. Het teamevenement maakt deel uit van de wereldkampioenschappen en de wereldbekerfinale.