Vier ruiters uit de top tien starten in jumpingclash challenge Antwerpen

ANTWERPEN – Nog een paar dagen wachten en het is zover: aanstaande woensdag 19 april begint Jumping Antwerpen. De hoogtepunten zijn de Grote Prijs op zaterdag (eerste ronde om 17u55, tweede om 22u.) en de innoverende JumpingClashChallenge één dag eerder (vrijdag om 20u45). Dit zal ongetwijfeld een spannend evenement worden. Wie de uitdagende ruiters zijn wordt in de kwalificatieproeven uitgemaakt , de ‘Seeded’ ruiters, die pas moeten aantreden vanaf de kwartfinales, werden al wel aangeduid. Het gaat om vier ruiters uit de FEI Ranking top tien. Samen zijn zij goed voor zes Olympische medailles.

Wanneer we de ranglijsten bekijken kunnen we de volgende volgorde weergeven van de ‘Seeded Riders’. De hoogst gerangschikte is Daniel Deusser, die de eerste positie zal innemen. Hij staat op plaats drie in de wereldranglijst. Daniel rijdt voor Stephex en zou zo de Belgische eer alvast wat kunnen verdedigen. Deusser is de partner van Caroline Wauters, organisator van Jumping Mechelen,en hij is in dienst van Stephex Stables uit Wolvertem. De tweede geplaatste ruiter is zijn landgenoot Christian Ahlman, die vierde geklasseerd staat in de FEI ranking. Beiden wonnen ze een zilveren medaille voor het Duitse Team tijdens de Olympische spelen in Rio de Janeiro vorig jaar. Ahlmann is dan weer de partner van Judy-An Melchior.

De gouden medaillewinnaar van de Spelen in Beijing (2008), de Canadees Eric Lamaze, wordt ‘Seeded Rider’ nummer drie. Ook hij heeft een warme thuis gevonden in België en zal dus bij winst stiekem een vleugje zwart- geel-rood toevoegen. De laatste geplaatste ruiter is een ware Antwerpen-kampioen, want jaar na jaar weet hij zich in de prijzen te rijden op de vijfsterrenpiste naast de Schelde. We hebben het uiteraard over de Fransman Simon Delestre. Hij neemt momenteel de zesde plek in maar weet maar al te goed hoe het voelt om de beste te zijn. In 2014 nam hij het zilver mee naar huis na de World Equestrian Games.

De voorbije jaren kreeg Jumping Antwerpen al heel wat topruiters in de piste, maar de deelnemerslijst van dit jaar is absoluut uitzonderlijk sterk. Voor deze editie verwacht men niet minder dan acht ruiters uit de top tien en daar komen er nog elf bij uit de top dertig.
Jumping Antwerpen staat bij de springruiters duidelijk met stip genoteerd in hun agenda. Naast de vier eerder genoemde ruiters worden nog een aantal kleppers verwacht. Hierbij de Amerikaan Kent Farrington, iemand die we hier niet zo veel aan het werk zien, maar een ruiter die altijd voor de overwinning gaat. Naast Delestre komt ook zijn landgenote Pénélopé Leprévost naar de Scheldestad. Zij zijn de nummers één en twee van de Grand Prix van vorig jaar. Voeg daar nog Kevin Staut aan toe en je bent bijna zeker dat de Marseillaise wel eens zal weerklinken aan de Scheldekaai.

Natuurlijk mogen de Belgen in Antwerpen niet ontbreken. Onze landgenoten hebben het de voorbije winter uitstekend gedaan zodat we momenteel niet minder dan vijf ruiters aan de top hebben. Nicola Philippaerts, Gregory Wathelet, Olivier Philippaerts, Niels Bruynseels en Jérôme Guéry laten Antwerpen niet aan zich voorbij gaan. Daarnaast krijgen nog tien Belgische ruiters een kans en dat zijn niet van de minsten: Zoe Conter, Fabienne Daigneux-Lange, Pieter Devos, Thierry Goffinet, Francois Mathy jr., Gudrun Patteet, Gilles Thomas, Constant Van Paesschen, Wim Vermeir en Chloe Vranken. Al deze Belgen hebben de voorbije maanden heel wat overwinningen in Grote Prijzen en Rankingproeven op hun naam geschreven in twee- en driesterrenconcours maar krijgen niet altijd de kans deel te nemen aan vijfsterrenwedstrijden zoals Antwerpen. Voor hen is dit het ideale platform om zich in de kijker te rijden.

 

Reportage – Edwin Mariën
Foto – Andras Veres