A_ArchiefAlgemeenG-sport

Vier inclusieve sportdagen voor scholen

ANTWERPEN – Onder het motto ‘jong geleerd is oud gedaan’ organiseert het G-sportfonds van provincie Antwerpen vier inclusieve sportdagen in evenveel verschillende provinciale domeinen: Zilvermeer (Mol), De Nekker (Mechelen), De Schorre (Boom) en het Sportcentrum Peerdsbos (Brasschaat). Tijdens een inclusieve sportdag sporten jongeren met en zonder handicap samen en leren ze elkaars mogelijkheden en beperkingen kennen. Verspreid over vier sportdagen doen zo’n 1 001 leerlingen een inclusieve sportervaring op.

Afgelopen donderdag 18 mei verzamelden leerlingen uit zeven verschillende scholen en instellingen in het Provinciaal Recreatiedomein Zilvermeer in Mol voor de eerste inclusieve sportdag. Toen vormden groepjes van tien leerlingen uit het regulier onderwijs en vijf leerlingen uit buitengewoon onderwijs telkens een team. Het gaf hen de kans om op een speelse manier te ervaren hoe het is om te sporten met een handicap. Na de eerste inclusieve sportdag in het Zilvermeer volgen nog drie andere sportdagen: op dinsdag 30 mei leven 300 sportievelingen zich uit in het Provinciaal Sport- en Recreatiecentrum De Nekker aan de Borcht in Mechelen, op donderdag 1 juni ontdekken 217 leerlingen het Provinciaal Sportcentrum Peerdsbos aan de Beukendreef in Brasschaat en de laatste inclusieve sportdag is voorzien in het Provinciaal Recreatiedomein De Schorre in de Schorrelei in Boom op dinsdag 6 juni waar 176 leerlingen present tekenen.

Gedeputeerde Bruno Peeters (N-VA):  ‘De inclusieve sportdagen zijn er om jongeren met een handicap aan het sporten te krijgen. Maar ook om leerlingen zonder handicap te laten kennismaken met G-sport. Tijdens een inclusieve sportdag ligt de focus op talenten van de G-sporters in plaats van op hun beperkingen. Sport is immers de ideale manier om te tonen waar ze goed in zijn. Door jongeren met en zonder handicap te tonen dat G-sport heel normaal is, ontdekken ze dat sporten en bewegen belangrijk en leuk is voor iedereen.’

De sportdagen zijn gericht naar leerlingen uit het vijfde en zesde leerjaar van het lager onderwijs, kinderen van minimum tien jaar uit het buitengewoon onderwijs (type één, twee, drie en negen) en sportievelingen uit dagcentra. In totaal zullen ongeveer 1 001 leerlingen een unieke G-sportervaring opdoen.

Alle leerlingen krijgen een pakket met een viertal sporten aangeboden, zowel binnen als buiten. De provinciale domeinen spelen tijdens de inclusieve sportdagen graag hun troeven uit. In het Sportcentrum Peerdsbos proeven deelnemers van muurklimmen, mountainbiken, curling en circustechnieken. Het Zilvermeer leent zich uitstekend voor watersporten zoals kajakken en zeilen, maar ook minigolf, strandvoetbal en strandnetbal. In De Nekker is er een vlottentocht en een touwenparcours, maar ook tennis, badminton, boccia, katapultschieten en boogschieten. In De Schorre kunnen de leerlingen onder andere avontuurlijk klimmen, long-boarden, kick-biken en waterfietsen. De activiteiten zijn dus gevarieerd, sportief en avontuurlijk.

De provincie telt vandaag maar liefst 269 sportclubs met een specifieke werking gericht naar sporters met een handicap. Een ongezien succes én het bewijs dat G-sport meer dan ooit de lift zit. Het provinciebestuur hoopt met de organisatie van inclusieve sportdagen dat nog meer leerlingen uit het buitengewoon onderwijs de weg vinden naar één van deze sportclubs en naar een duurzame sportbeoefening. (EM)