Victor Campenaerts staat nu ook echt op de recordtabellen in Gent

GENT –  Exact 70 dagen na het breken van Bradley Wiggins’ werelduurrecord werd Victor Campenaerts vanochtend vroeg gehuldigd in het Vlaams wielercentrum Eddy Merck in Gent Hij mocht zichzelf op de recordtabel plaatsen en zo Bradley Wiggins letterlijk weghalen. Op een bord hangen aan de linkerkant ook de Belgische records. Campenaerts liet het naambordje van Eddy Merckx hangen, t.t.z hij plaatste het net onder dat van hem. ‘Wiggins vestigde zijn record onder dezelfde omstandigheden als ik maar wat Merckx deed – op een weinig gesofisticeerde fiets – kan je met niks vergelijken. Hij verdient het dan ook om hier te blijven hangen.’

Sinds 2014 komt Victor regelmatig trainen in het wielercentrum. ‘Toen had niemand durven voorspellen dat het huidige record meer dan 50 kilometer per uur zou bedragen.’ Waarna hij zich opmaakte voor een doorgedreven training achter de derny met het oog op het nationaal kampioenschap tijdrijden van donderdag in Middelkerke.

Zondag is het de beurt aan de wegrenners. Schepen Sofie Bracke (Open Vld) van Gent: ‘De vrouwen beginner eraan om kwart na tien en de mannen om twaalf uur. Ze rijden eerst door de Vlaamse Ardennen en vervolgens nog enkele ronden met Drongen als middelpunt. Niet toevallig want alles staat in het teken van Walter Godefroot. Voordien wordt ook de Yellow Ride gehouden, waarbij men het ‘’Guinness World Record ‘meeste gele truien op een fiets op één locatie’ wil verbreken. In 2015 haalde satelliettelevisienetwerk Sky het wereldrecord binnen met 270 gele truien. In Gent doet men een gooi naar 525 gele truien op de fietsals knipoog naar de 525 overwinningen van Eddy Merckx. Deelnemers starten om 8u45 en leggen vijftien kilometer af.

Tenslotte werd het programma voor het EK junioren en U23, dat van 9 tot en met 14 juli in het Vlaams Wielercentrum Eddy Merckx plaatsvindt, voorgesteld en de Belgische selecties vrijgegeven. Bij de U23 bestaat die uit Ayrton De Pauw, Tuur Dens, Robbe Ghys, Rune Herregots, Jules Hesters, Gerben Thijssen, Fabio Vandenbossche, Sasha Weemaes, Nicolas Wernimont, reserve Arthur Sename en de meisjes Shari Bossuyt en Noa Selosse. Werden geselecteerd bij de junioren: Milan Fretin, Siebe Deweirdt, Ben Squire, Noah Vandenbrande, Gianluca Pollefliet en reserve Arno Waeyaert en bij de vrouwen Katrijn De Clercq, Jade Lenaers, Kirin Pijnnewaert, Esmee Gielkens, Julie De Wilde, Nele Van Assche en Sara Maes. In het totaal bestaat de Belgische delegatie uit 23 renners. Er worden zowat 350 deelnemers verwacht uit 25 landen, die zullen strijden voor 44 titels. Om niet in de weg te lopen van de Gentse feesten werd de datum gewijzigd. Er kunnen 450 toeschouwers plaatsnemen dus het aantal beschikbare kaarten is eerder beperkt.

Nog enkele berichten in de marge: de nationale kampioenschappen op de piste voor elite mannen en vrouwen werden verschoven van december naar vrijdag 4 en zaterdag 5 oktober omdat er tijdens de laatste maand van het jaar teveel Wereldbekerwedstrijden staan geprogrammeerd. Op zaterdag 9 en zondag 10 november wordt een jeugd-tweedaagse België-Nederland georganiseerd, in samenwerking met FUTURE SERIES by eXtropy, een Nederlandse baancompetitie voor jeugdrenners. Aan het eind kreeg de pers een rondleiding in de nieuwe – veel luchtiger – kantoren van Cycling Vlaanderen, waar 23 mensen werken en die vanavond officieel worden geopend. (EM)