Verjongd nationaal vrouwen softballteam vertrekt naar EK in Italië

ANTWERPEN – Aanstaande zaterdag reist het Belgisch Nationaal Softball Team Dames af naar Italië om deel te nemen aan het Women’s Softball European Championship 2017 dat van 25 juni tot 1 juli wordt gehouden in Bollate, een voorstad van Milaan.

Met een jonge kern en een vernieuwde werking gaan onze meisjes de komende jaren internationaal proberen hoge ogen te gooien in aanloop naar de Olympic Qualifiers van de 2020 Tokio Olympics, waar Baseball en Softball weer op het Olympisch programma staan. Na een afwezigheid bij het vorige EK., twee jaar geleden, is het de doelstelling om bij de top tien te eindigen tijdens dit Europees kampioenschap, waar 23 landen, verdeeld over vier poules, zullen strijden om de titel. Onze landgenoot Benny Van der Weehe zal ook zijn opwachting maken als umpire. België zit in groep D met Bulgarije, Denemarken, Engeland, Rusland en Oekraïne.

In de Belgische selectie zit kwaliteit en zijn er voldoende competenties aanwezig onder de jonge meisjes. Veel speelsters hebben verschillende jaren opleidingen in het buitenland en of via de Belgium Softball Academy achter de rug en deden al ruime internationale ervaring op.  Andere zijn jong en talentvol. De wisselwerking tussen ervaring en ontwikkeling zal de groei van het team bevorderen.

De kern bestaat uit zestien speelsters met een gemiddelde leeftijd van twintig jaar. De selectie voor het EK staat onder leiding van André Prins, Tony Janssens en Vera Van de Ven. De groep heeft speelsters met ambitie waaronder Imane Aldou Issa (24). Zij speelt momenteel in Nederland bij Twins. Ze heeft de meeste ervaring en heeft inmiddels haar droom kunnen vervullen door te studeren en te spelen in Amerika. Ook Noa Armirotto (19), is gestart met haar studies en het spelen in de States, samen met Céline Janssens (18). Beiden spelen bij Birds uit Zoetermeer. Zowel Twins als Birds staan bovenaan in de ranking van de Nederlandse Silver league competitie, het op één na hoogste competitieniveau. Verder hebben we nog ervaren speelsters zoals Shauni Thys (23)  en Ennia Ballardini (23) van de Brasschaat Braves en Lynn  Thompson (23) van Royal Greys, die al aan verschillende jeugd-EK-’s hebben deelgenomen en ook in Nederland speelden. De jongste speelster van het team is Nina De Permentier, die nog zestien jaar moet worden. Ze komt uit voor Brasschaat Braves en zal samen met haar zus en ploeggenote Stine (19) mee afreizen naar Italië. De andere speelsters die vorig jaar ervaring opdeden tijdens het EK U19 in Barcelona en nu deeluitmaken van de nationale selectie zijn Joyce Verhulst, Sara De Graeve, Lisa Van Raemdonck, Lynn Boermans,  Maya Belhaloumi, Femke De Vree, Lauren Roef en Tina Van Nuffel.

*Wedstrijden kunnen via Live Streaming worden gevolgd op
www.playo.tv/video/WECh-2017-2603.aspx

*Meer info: www.europeansoftball.org/competitions/detail/97

 

Tekst: Edwin Mariën