Veel spanning op het vloeiend en snelle parkoers in Landen

Haspengouwslalom – 23.04.2017De weergoden zijn de slalom dit seizoen gunstig gezind. Al voor de derde keer op rij kon een slalom profiteren van een mooie lentedag. Deze keer was dit op het Industrieterrein Roosberg in Landen voor de Haspengouwslalom.

Het 1500 meter lange, zeer vloeiende parcours, was snel… zeer snel. Dat werd meteen duidelijk en de zege hier zou gaan naar een rijder die op strak tempo de poor- ten kon negotiëren. Al vroeg in de morgen gaf Frederik De Clercq met de Westfield forfait, een gevolg van een zeer onfortuinlijk incident. Met een tijd onder de grens van de twee minuten zette Dominique Van Kerckhove (VW Golf GT) meteen de referentiechrono. Jelrik Suf- feleers in de kleine, wendbare Suzuki Capuccino volgde met 2’02”, maar liet al een gat van 4 seconden vallen. Zoeken was het naar titelfavoriet Jörgen Draelants, die met de Mini Alora een 2’09” op de tabellen zette… 11 seconden achter de leider!

De toon was dus gezet en met een knaltijd van 1:57.265 in de tweede reeks zette Van Kerckhove iedereen schaakmat. Sneller zou er die zondag niet meer gereden worden. “Het is een gelijkmatig, vloeiend parcours”, ver- duidelijkte de latere winnaar. “Dit is op mijn maat gesne- den. Met de Polo moet je agressief rijden, anders krijg je hem niet door de poorten. Maar een parcours als dit, waar ik zou kunnen winnen, zo staan er maar enkele op de kalender.” De leider in de tussenstand, Bart Lenaerts, toonde zich even in de laatste reeks met een 2’02”, een populaire tijdenvork want ook Draelants naderde tot 2’02” maar moest Suffeleers (met 01:59:796) voor zich dulden en bleef, tot ongeloof van het Draelants team een

goede 6 seconden toegeven op de Polo GT. “Een kwestie van vertrouwen”, zei Jelrik Suffeleers. “Vorig jaar waren er problemen met de wagen en reed ik ook te weinig. Ik voel dat het vertrouwen nu langzaam terug komt.” Met een laatste, indrukwekkende run zakte Jörgen Dra- elants nog naar 01:59:753 en daarmee sprong hij naar de tweede plaats voor …36/100ste van een seconde. Aan spanning ontbrak het niet in Landen!

Eervolle vermeldingen zijn er zeker ook voor Nicolas Her- chuee, 5de algemeen in de Mini Clubman, Dirk Smets in de Mini Alora terug in de top 10 en zeker ook voor John Clement, 13de algemeen als winnaar van de standaard- klasse 1 met de Daf 55 Marathon.

Ook voor de debutanten in de slalom blijft een wedstrijd een spannende gebeurtenis. Zoals voor Olivier Orbie, met zijn VW Polo aan de slag binnen de instapklasse van de Promotiechallenge. “De tweede keer dat ik rij”, verduidelijkte de deelnemer uit Moeskroen. “Een leuke discipline, die me bevalt. En wellicht rij ik nog meer wed- strijden, maar een heel kampioenschap wordt lastig.” Ook West-Vlaming Joeri Bartholomeus (Ford Fiesta in Divisie 4), is pas aan zijn derde wedstrijd toe. De jon- geman uit Dadizele komt met een duidelijke visie naar de slalomdiscipline. “Ik wil rally gaan rijden. Maar ik doe eerst een jaartje slalom om de controle over de wagen te leren. Ik wil met de auto rijden, en niet omgekeerd!” Laat dat nu eens een voorbeeld zijn voor vele anderen!

Met drie winnaars in evenveel slalomwedstrijden kan de rest van het kampioenschap nog voor veel verrassingen zorgen. Het vervolg komt er binnen twee weken.

Fotografie : Jeff Moons, Johnny Champagne, Peter Bouvin

Tekst: vas