Vanaf zaterdag kan je weer spoorfietsen tussen Kapellen en Brasschaat

KAPELLEN – Vanaf morgen zaterdag 31 maart tot en met zondag 4 november kan je van dinsdag tot en met zondag spoorfietsen tussen Kapellen en Brasschaat. Boek online een gezinsfiets voor vijf of een groepsfiets voor twaalf personen en smeer je benen in voor zo’n tien kilometer fietsplezier in het groen.

De spoorlijn ligt in een gebied met een lange militaire geschiedenis. In Brasschaat oefenden soldaten op het Klein en later het Groot Schietveld. Hier werd ook het eerste militair vliegveld van ons land aangelegd. Het militaire spoor werd gebouwd om gemakkelijk goederen, materieel en troepen over te brengen. 

De spoorlijn loodst je langs verschillende militaire restanten in het landschap. Zo ligt het vertrekpunt van de spoorfietsen vlakbij het fort van Kapellen, een militair bouwwerk dat de spoorlijn tussen Antwerpen en Roosendaal moest verdedigen. Onderweg zie je ook een Duitse bunker uit 1917 die deel uitmaakt van een lange bunkerlinie van aan de kust tot in Turnhout. Deze bunkers moesten tijdens de Eerste Wereldoorlog een mogelijke inval van het neutrale Nederland verhinderen. 

De spoorweg kruist ook de Antitankgracht, een diepe gracht die in het interbellum (de periode tussen WO I en WO II) werd aangelegd tussen de Schelde en het Albertkanaal om tanks tegen te houden.  Aangekomen bij de pauzehalte in Kamp Noord in Brasschaat ben je helemaal omgeven door militaire geschiedenis. Het oefenterrein – ook het Klein Schietveld genoemd – werd achtereenvolgens gebruikt voor schietoefeningen, waarnemingsballons en tenslotte als vliegveld. De verkeerstoren herinnert nog aan dit verleden.

De militaire spoorlijn zelf werd aangelegd omdat de spoorwegtroepen van Borgerhout naar de kazerne in Hoogboom verhuisden. Het Spoorfietsen werd bedacht en uitgevoerd door verschillende partners met aandacht voor natuurbehoud, de erfgoedwaarden en geschiedenis van de spoorlijn en het sociale karakter van de uitbating. Zo wil men de bezoekers een aangename beleving bezorgen: sportief, ontspannend en leerrijk tegelijkertijd. De spoorweg ligt middenin een mooi natuurgebied: de Uitlegger, een domein waarin je afwisselend gemengd bos, weide en venne terugvindt en waar je reeën, grote bonte spechten, bruine kikkers, hooibeestjes en distelvlinders kan spotten.

Op een gezinsfiets kan je met twee personen volop trappen.  Het zadel is in de hoogte aan te passen voor tieners en volwassenen. Kleinere kinderen zetten zich op het bankje. Daar is plaats voor maximum drie kinderen of volwassenen. Op deze gezinsfiets is er ruimte voor één rolstoel of kinderwagen/buggy.

Wie liever met een groep familieleden, collega’s of vrienden een ritje maakt, kiest voor de groepsfiets. Terwijl vier personen trappen, kunnen acht anderen zich lekker later voeren. In het midden van de kar is een tafeltje voorzien, wat voor extra gezelligheid en sfeer zorgt. Er is plaats voor één rolstoel of kinderwagen/buggy. (EM)

*Meer info en reservaties (tenminste 24 uur voor vertrek): www.spoorfietsen.be, www.kempenslandschap.be, reservatie@spoorfietsen.be of 0474 48 16 03.

 

Pin It on Pinterest