Van der Poel steelt show in eerste wereldbekerwedstrijd op Belgische bodem

Negen wereldbekerwedstrijden staan er op het programma. Drie ervan werden al gereden. Vorige week waren de renners actief in Iowa en Waterloo, vandaag zondag maakten ze voor het eerst hun opwachting in eigen land. Mathieu van der Poel scoorde aan 100 procent. De kans dat hij dit regelmatigheidscriterium uit handen moet geven, lijkt nu al bijzonder klein. Hij leidt met 80 punten voorsprong op Sweeck. Van Aert is zevende.

Van der Poel ging van bij de start in de aanval en kreeg Van Aert en Aerts in zijn wiel. In de tweede ronde maakte deze laatste een stuurfout maar ondertussen was de ongenaakbare Nederlander al aan zijn solotocht begonnen. Van Aert kende twee keer materiaalpech: in ronde zes toen de ketting van zijn kantwiel sprong en in het slot van de wedstrijd wanneer hij – halfweg de wisselstrook – enkele meter diende terug te keren naar de materiaalpost om alsnog van fiets te verwisselen. Meteen zakte de moed in zijn schoenen en werd hij nog voorbijgestoken door Lars van der Haar.

Twee jaar geleden waren er twee gespreksonderwerpen na afloop van de Vlaamse Duinencross: Sven Nys behaalde zijn 50ste Wereldbekerzege en Mathieu van der Poel verzorgde de show door, na een knieblessure, een enorme remonte op te zetten en derde te eindigen. In 2016 werd er niet over de koers gepraat. Die werd afgelast omwille van het gure weer. Het dreigt een bijzonder saai veldritseizoen te worden al was er wel enige ‘hoop’ na de schouderblessure die Van der Poel gisteren opliep in Boom. ‘Ik was er vrij zeker van dat ik er zou staan. Ik ben zaterdagavond nog naar de kinesist gereden en die heeft me ‘ingepakt’, enkel en alleen om de spieren te ontlasten maar ik ondervond geen hinder had van het verband. Ik nam bewust een snelle start. Bij de vrouwen had ik gezien hoe het moest: in de zandstroken als eerste doorkomen vermits er slechts één spoor wordt gevormd. Wanneer er dan iemand blijft haperen, dan moeten de anderen voet aan de grond zetten.’ Meer dan ooit lijkt het erop dat de tegenstand voor de tweede stek zal starten in de veldritten dit seizoen, tenzij Van der Poel – zoals zaterdag – door pech achterop geraakt. ‘Dat weet je nooit. Ik kan een slechte periode hebben, ziek worden of, zoals in Ronse, op mijn waarde geklopt worden.’ Over het incident met Van Aert, die even spookrijder speelde om van fiets te wisselen, was Van der Poel duidelijk. ‘Wout heeft niks onreglementair gedaan. Alleen vind ik dat het niet zou mogen kunnen. De materiaalpost lag na een dode bocht. Voor hetzelfde geld knalt Van der Haar los tegen hem aan, iets wat Walsleben vorig jaar overkwam.’

Van Aert zelf sprak van een mindere dag en was even geprikkeld toen men hem er fijntjes op wees dat hij ‘alweer’ werd geklopt door zijn aartsrivaal. ‘Men focust zich altijd maar op Mathieu en mij. Maar hij verslaat wel de hele groep hé. Wanneer ik dan eens win, dan schrijft men dat dit komt omdat  Van der Poel niet in vorm was of hij materiaalpech had. Ik besef dat ik me het best toeleg op de periode na Nieuwjaar. De Van der Poel van vorig seizoen zou gisteren na die val in Boom hebben opgegeven. Dit jaar gaat hij tot het uiterste. In een zandcross is de vorm van de dag altijd doorslaggevend. Ik beken dat ik vorig jaar rond deze periode beter was dan nu maar moet ik daarom de fiets aan de haak hangen?’ Bij de vrouwen kregen de 8 000 toeschouwers ook geen spannende vertoning voorgeschoteld. Daar had de Nederlandse Maud Kaptheijns bijna een minuut voorsprong op Sophie de Boer en Sanne Cant. (EM)