Twintigste Gents Boksgala zet vooral plaatselijke vedetten in de kijker

Het twintigste Gents Boksgala, op vrijdag 1 december in Topsporthal Vlaanderen aan de Zuiderlaan,  zet vooral de plaatselijke vedetten in de kijker. Het WBF Intercontinentaal titelgevecht bij de lichtgewichten – tussen Jean-Pierre Bauwens en de Spanjaard Ruddy Encarnacion  – en de nationale titelkamp bij de welters – waarbij Meriton Karaxha en Jean-Pierre Habimana elkaar bekampen – zijn de twee hoogtepunten van de avond.

Tijdens de voorstelling op het Gentse stadhuis lichtte organisator Claude Van den Heede één en ander toe. ‘Voor onze feesteditie hadden me mooie plannen met een topaffiche voor Bauwens, een Belgische titelkamp voor Meriton Karaxha en de grote terugkeer van  Laggoune. Maar Bilal blesseerde zich aan de hand. Een operatie is niet mogelijk dus wanneer hij pijn heeft kan hij niet trainen. Jammer dat dit net nu moest gebeuren. Daardoor gaat alle aandacht naar de andere twee al hebben we met Amine Boucetta een waardige vervanger voor Laggoune gevonden.’

Het verhaal van Bauwens (29), die enkele maanden geleden huwde, is gekend. Hij miste eind augustus nog de IBF Intercontinentale titel bij de lichtgewichten maar krijgt nu een herkansing bij de WBF. Er is echter meer. Hij keek zijn tegenstander, Encarnacion (38), die werd geboren in de Dominicaanse Republiek, al eens eerder in de ogen. ‘Zeven jaar geleden draaide de kamp uit op een onterechte match nul. Dat zit me nog steeds dwars. Ik heb veel met Meriton Karaxha gespard en sta fysiek erg sterk. Revanche nemen is voor mij belangrijker dan de titel pakken.’ Ruddy Encarnacion bokste al zeven keer voor een internationale titel. Hij werd tweemaal Europees EU-kampioen en vier keer Spaans kampioen. Ondanks zijn ‘gevorderde’ leeftijd vocht hij afgelopen zomer nog voor de Europese titel bij de superpluimgewichten. Hij verloor die kamp op punten maar tegen een ijzersterke tegenstander: Guillaume Frenoi.      

Met Meriton Karaxha (25) stapt een razend ambitieuze bokser in de ring. ‘Ik heb me heel goed voorbereid. Ik wil eerst België en nadien Europa veroveren. Ik heb mijn nationale titel verloren tegen Ahmed El Hamwi maar ben hem in mei gaan terughalen in Charleroi waar ik Imad Azaroui versloeg. Ik train tweemaal per dag en ben meer dan ooit gemotiveerd.’  Voor zijn tegenstander, Jean-Pierre Habimana (34) – geboren in Rwanda, woonachtig in Affligem en aangesloten bij een Waalse club – wordt het al de zesde wedstrijd van het jaar. ‘In 2014 bekampten we elkaar al eens in Antwerpen. Toen verloor ik na een niet-unanieme beslissing. Ik heb respect voor mijn tegenstander. Het wordt mijn eerste gevecht over tien ronden. Ik weet dat Karaxha hier meer ervaring mee heeft. In het buitenland is het niet altijd makkelijk om te winnen maar in Gent wil ik als de nieuwe Belgische kampioen naar huis gaan.’

De andere profkampen zijn Amine Boucetta (25) tegen de Oekraïner Vitaliy Neveselyy (34) in het cruisergewicht, Kevin Ongenae (31) tegen de Armeense Belg Artur Torosyan (20) bij de middengewichten en Kevin Vanderheyden (29) tegen de Hongaar David Kis (21) bij de welters. Het programma wordt vanaf 19 uur geopend met zeven amateurkampen waarvan vijf gevechten gaan tussen een Belg en een Noordier. Het Gents Boksgala wordt vanaf 21u45 live uitgezonden op SPORT40 (Telenet), SPORT 10 (Proximus) en AVS. Tickets zijn verkrijgbaar via www.gentsboksgala.be en kosten in voorverkoop 31, 51 en 151 euro. (EM)