Twintig basketploegen strijden dit weekend om de beker van Vlaanderen

BOOM – De Vlaamse bekercompetitie loopt op zijn einde. Vanaf aanstaande vrijdag 2 maart strijden twintig basketbalploegen tijdens het finaleweekend om de Beker van Vlaanderen binnen hun leeftijdscategorie. Net zoals vorig jaar worden alle finales afgewerkt in de Brax-Hall in de Kapelstraat in Boom, gelegen in De Schorre op de thuisbasis van hockeyclub Braxgata.

Het hele seizoen streden ploegen uit elke leeftijdscategorie om een felbegeerd plaatsje in de finale te bemachtigen. Vanaf de U14 tot en met de senioren konden ploegen deelnemen. Uiteindelijk blijven twintig teams over. Het startschot wordt gegeven op vrijdagavond met de wedstrijd tussen BBC Sint-Katelijne Waver en Declercq Stortbeton Waregem in de categorie U19 meisjes. De senioren mannen van Oxaco BBC Boechout en Melco Ieper sluiten het bekerweekend af op zondag om 17u30. Deze driedaagse is het uithangbord voor het Vlaamse basketbal waarin de beste spelers van verschillende leeftijdscategorieën elkaar bekampen.

Boechout bereikte de finale door in de halve eindstrijd Bent Schoenen Waregem te verslaan. Melco Ieper haalde het van de Gent Hawks, finalist van vorig jaar, ondanks een verlies met 20 punten in de heenronde. De tweede halve finale werd dan wel gewonnen door Melco Ieper met 98-70. Ook dit jaar wordt gewerkt met een livestream. Elke finale is gratis te bekijken via www.bekervanvlaanderen.be. Tijdens de finales van de senioren mannen en vrouwen wordt gezorgd voor live-commentaar. Ook via de sociale media zullen de finales te volgen zijn.

De organisatie ligt in handen van Basketbal Vlaanderen, de vroegere Vlaamse Basketballiga, een Vlaamse sportbond, die instaat voor de organisatie en promotie van het basketbal in Vlaanderen. De bond fungeert als regionale vleugel van de Koninklijke Belgische Basketbalbond (KBBB), waarin men samenwerkt met de Franstalige vleugel, AWBB. Basketbal Vlaanderen omvat clubs uit de vijf Vlaamse provincies en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, die bij Vlaams-Brabant willen horen. De Vlaamse Basketballiga werd opgericht in 2001 en is erkend door Bloso. Vorig jaar werd de naam gewijzigd naar Basketbal Vlaanderen. De topsportschool van Basketbal Vlaanderen biedt talentvolle jongeren de kans om secundair onderwijs en basketbal op topniveau met elkaar te combineren. Voor leerlingen van de eerste graad kan dat in twee middenscholen (in Brugge en in Wilrijk) waar ze naast het gewone lessenrooster nog zes tot acht uur basketbaltraining krijgen. (EM)

*HET PROGRAMMA: VRIJDAG: 20u45 Meisjes U19 BBC Sint-Katelijne-Waver – Declercq Stortbeton Waregem; ZATERDAG: 10u Meisjes U14 K-Basketteam Kortrijk Declercq -Stortbeton Waregem, 12u30 Jongens U18 BC Oostende – Antwerp Giants, 15u Meisjes U16 Declercq Stortbeton Waregem – K-Basketteam Kortrijk, 17u30 Jongens U16 BC Oostende -Antwerp Giants, 20u30 Senioren Vrouwen Phantoms Boom – DBC Houthalen; ZONDAG: 10u Gemengd U14 Hasselt BT – BC Oostende, 12u15 Rolstoel: BC Lede BBC Falco Gent, 14u30 Jongens U21 Crelan Okapi Aalstar – BC Oostende, 17u30 Senioren Mannen Oxaco BBC Boechout – Melco Ieper