Tweede competitiedag Special Olympics Belgium staat helemaal in het teken van Play Unified!

Vrijdag 26 mei 2017 — De tweede competitiedag van de 35ste editie van de Special Olympics Belgium Nationale Spelen was goedgevuld met heel wat competities en enkele Play Unified-activiteiten in aanwezigheid van onder anderen Florian Van Acker, Laurens Devos, Tom De Cock en Julien Cools. Meer dan 3400 atleten sporten ondertussen vol passie verder in hete temperaturen. Morgen wordt de laatste dag van de Spelen feestelijk afgesloten met de traditionele Sluitingsceremonie.

Ilse Heylen, Olympisch brons in Athene, beet de spits af en gaf samen met haar man en voormalige coach Olivier Berghmans een opwarmingssessie aan alle judoka’s. Ze is heel tevreden over haar komst: “Ik was in het begin wat bezorgd om de eerste keer les te geven aan zo’n groep, maar ze amuseerden zich en ze waren heel enthousiast, dat is het leuke eraan. Sporten voor plezier en plezier voor iedereen. Zeker voor herhaling vatbaar!” 

Ook presentatoren Bart De Raes van MNM en Anne Vanrenterghem van Q waren voor de eerste maal aanwezig op de Nationale Spelen, ze gingen volledig los in de radiostudio van eigen zender SPECIAL FM en kregen veel atleten op bezoek: “Het is heel fijn om te interageren met atleten die zo oprecht enthousiast en gelukkig zijn. De Nationale Spelen zijn veel groter dan verwacht en het is prachtig om die verbondenheid mee te maken.”

Deze topdag stond in het teken van de Play Unified-Experiences waarbij mensen met en zonder verstandelijke beperking samen sporten in éénzelfde team. Het bevordert de integratie en sociale ontwikkeling van iedereen, zowel mensen met beperking(en) als zonder. Tennis, netbal, zwemmen, wielrennen en tafeltennis waren de Play Unified-trekpleisters van de dag.

“Ik speel het liefst enkel, dubbel is niks voor mij, maar voor Special Olympics maak ik graag een uitzondering. Ik schrok nogal toen ik hier binnenkwam, er is meer sfeer dan ik had verwacht”vertelde tafeltennisser Florian Van Acker, Olympisch-goud winnaar. Hij vocht een demonstratieduel uit in tafeltennis tegen mede-Olympisch-goud winnaar Laurens Devos. Nadien speelden ze een dubbelspel samen Karen Jansens en Marco Difilippo, beide Special Olympics-atleten. “De atleten met een verstandelijke beperking hebben respect voor ons en ze zijn blij dat ik hier ben. En ik ook.”,  aldus Laurens die in juli meedoet aan het Europees Kampioenschap bij de junioren.

Ook Tom De Cock (MNM) en Julien Cools (ex-Rode Duivel en Gouden Schoen-winnaar) waren van de partij vandaag en haalden het onderste uit de kan in een dubbelwedstrijd in tennis samen met Tanne Lemmens en Jonas Hoeyberghs.  Zehra Sayin, Co-CEO van Special Olympics Belgium was in de wolken met de aanwezigheid van zoveel bekende gezichten op de Spelen. “Voor onze atleten zijn de Play Unified-experiences een enorme boost. Ze krijgen erkenning van bekende sporters en dat geeft hen voldoening en kracht om te blijven sporten. En alle bekende gezichten die hier vertrekken, doen dat met een lach op het gezicht. Play Unified sporten is een onvergetelijke en leerrijke ervaring voor alle betrokkenen!”

Naast al deze vips kregen vandaag staatssecretaris minister van Gelijke Kansen Zuhal Demir, directeur Zorg en Welzijn van de CM Limburg Alex Cox en viceminister-president van de Waalse Regering Maxime Prévot een rondleiding door Special Olympics Belgium voorzitter Piet Steel. Ze maakten kennis met het Healthy Athletes Program, een onderzoeksprogramma naar de lichamelijke gezondheid en de fysieke conditie van de Special Olympics-atleten, en de Art Exhibition, die kunstwerken van de atleten tentoonstelt.

Enkele niet te missen highlights voor morgen:

  • Dopchie-prijs: om 12u50 is de prijsuitreiking Antoine Dopchie Fund in aanwezigheid van co-CEO Special Olympics Belgium Eddy Beckers, die jaarlijks sportactiviteiten voor mensen met een verstandelijke beperking steunt. Special Olympics kan op hen rekenen voor alle zwemactiviteiten.
  • Competities: zaterdag 27/05 doorlopend van 09u tot 16u op alle 6 sportvenues.
  • New Sport – Hockey: 13u – 15u15, demonstratie gegeven door Cindy Vanduffel (sporttechnisch coördinator Vlaamse Hockey Liga) en Mazarine Broze: lid van het nationaal hockey team Girls U16, de “Red Pumas”. Nadien volgt er een try-out waar iedereen aan kan deelnemen.
  • SPECIAL FM: onze radiozender in en rond Lommel op de frequentie 87.9 MHz of via de “luister live”-knop op www.xlair.be.
  • Duck Race: 15u -15u30, een heuse wedstrijd met eendjes, de winnaar gaat naar huis met een auto. Iedereen kan nog steeds eendjes kopen aan 5€ en meedoen.
  • Sluitingsceremonie: op de Esplanade van de Soeverein, om 17u na de laatste wedstrijden en medaille-uitreikingen. Deze is toegankelijk voor iedereen.

Pin It on Pinterest