Twee Belgische medailles op World Cup in Oostende

De wereldtop van het para-cycling reed van 3 tot 6 mei op de dijk en door de straten van Oostende om hun eerste manche van de UCI Para-Cycling World Cup af te leggen. 10 Belgen met topsportstatuut tekenden present. Ondanks dat er enkele landgenoten moeilijkheden ondervonden, mocht het eindresultaat in de eerste World Cup wedstrijd gezien worden: goud voor Bosmans in de wegwedstrijd van klasse C3 en in klasse H3 kaapte Deberg het zilver weg.

De Belgische ploeg kende wat hinder bij aanloop naar Oostende. Tim Celen (T2, tricycle), die vorig jaar de World Cup in Maniago op zijn naam schreef, nam niet deel wegens knieproblemen. Jonas Van de Steene, vorig jaar tweemaal op het podium in Oostende, kwam toch aan de start ondanks wat ziektekiemen sinds vorige week. In de wegrit moest hij hierdoor noodgedwongen opgeven door hoge koorts. De team relay, die al vaak succesvol was in het verleden, werd hierdoor niet gereden door de drie Belgische handbikers. Tenslotte kon ook Diederick Schelfhout zijn wegrit niet afmaken wegens last aan de knie, opgelopen op het WK piste eind maart.

Desalniettemin zorgden onze landgenoten voor knappe prestaties in Oostende. Bij de handbikers mag Jean-François Deberg terugkijken naar een puike wegwedstrijd op zaterdag. Heel het koersverloop was hij aanwezig in de frontlinie om uiteindelijk ook in het slot zich in de sprintersdebatten te mengen. De plek tussen de nummers één en twee bedroeg slechts enkele millimeters verschil. Jean-François Deberg werd eerst als overwinnaar omgeroepen, maar op basis van de fotofinish besliste de wedstrijdjury erna dat hij als tweede over de eindstreep reed. In zijn tijdrit op donderdag moest Jean-François nog afrekenen met kettingproblemen. Logischerwijs droop hij zeer ontgoochelend af met een 15e plaats. Christophe Hindricq (klasse H2) reed naar een 6e plaats in de wegwedstrijd en werd 7e in de race tegen de klok.     

Bij de wielrenners (van C1 tot C5) was het uitkijken naar heel wat Belgen die op een hoog niveau aan het koersen zijn. Kris Bosmans (hemiplegie) liet de Belgische entourage de emoties van 2016 herbeleven.  Opnieuw is de wielrenner uit Overijse de sterkste tijdens een wegrit (64 km). De hele wedstrijd verbleef hij in de voorste gelederen van het peloton, wat veel energie vroeg en bijgevolg krampen veroorzaakte op het eind. Desondanks kon hij zich in het wiel nestelen van de Italiaan Anobile en aangaan vanop 200m van de streep. Overladen van emotie vierde de paralympische medaillewinnaar de overwinning met zijn familie en supporters. Op vrijdag nam Kris Bosmans ook al deel aan de tijdrit, waar hij achtste eindigde. Dankzij zijn prestatie in de wegrit mocht hij in klasse C3 de leiderstrui van de World Cup in ontvangst nemen.

In klasse C3 kwam eveneens Diederick Schelfhout in actie op deze twee proeven. Na een zevende chrono in de tijdrit moest hij in de wegrit opgeven wegens kniepijn. 

In klasse C1 wist Koen Heuvinck naar een 6e plaats te rijden in zowel de wegrit als de tijdrit. 

Ewoud Vromant kon het verschil niet maken op deze omloop en finishte als 16e in de wegrit. Hij bemachtigde een 6e plaats in de tijdrit.

In klasse C4 snelde Patrick Muylaert naar een 8e plaats in de wegrit. Zijn deelname aan de tijdrit vrijdag leverde een 15e plaats op.

De vrouwelijke tandem met Griet Hoet, slechtziend, en haar gids Anneleen Monsieur is er niet in geslaagd om een podiumplaats te halen. De meervoudige medaillewinnaars van het WK piste eerder dit jaar werden in de tijdrit vierde op 15 seconden van het brons. In de wegrit namen de eerste drie duo’s geleidelijk aan afstand, waardoor ons Belgisch duo geïsoleerd kwam te zitten. Opnieuw eindigden ze net naast het podium.

Raphaël Blaise kwam als enige Belgische tricycle aan de start en eindigde 8e in de weg- en tijdrit.

In juli organiseert het Nederlandse Emmen de volgende manche van de UCI Para-Cycling World Cup.

Tekst: paralympic.be
Foto’s: Eric T’Kindt