OLYMPISCHE WINTERSPELEN 2018 - KOREA HOUSE

Trainer Sven Berben: ‘Kim (Vanreusel) zal pas in Beijing absolute top zijn’

WILRIJK – Voor Kim Vanreusel (20) zijn de Spelen eindelijk echt begonnen. Nadat ze al twee wedstrijden zag uitgesteld mocht ze vannacht aan de slag gaan in de reuzenslalom. Later volgen nog de slalom (morgen), de super-G (zaterdag) en de afdaling en de combiné (volgende week). Na de eerste run lag de Brasschaatse op een 41ste plaats. In de tweede reeks maakten ze nog twee plekken goed.

‘Ik heb veel fout gedaan. Daar moet ik nog aan werken. Ik zat nooit in het juiste ritme. Het feit dat de agenda hier zo overhoop werd gehaald heeft me uiteraard ook geen goed gedaan. Ik ben al twee keer in het midden van het nacht uit de veren gemoeten om dan vast te stellen dat de wedstrijd niet zou plaatsvinden. Dat vreet aan je. Vrijdag wil ik er voor 100 procent tegenaan want ik wil iets bewijzen, al is het maar ten opzichte van mezelf’, liet Kim in Pyeonchang optekenen.

‘Tja, dat typeert Kim helemaal’, zegt Sven Berben, één van haar trainers. Hij maakt ook deel uit van een indrukwekkend team dat aan het werk is in het Snowvalleyracingteam in Peer. Dat is de locatie waar Vanreusel traint wanneer ze niet in het buitenland zit. ‘De race zelf heb ik niet kunnen zien. De tv-stations toonden alleen maar de top twintig en schakelden dan over op andere sporttakken maar haar resultaat is niet slecht. Kim weet dat ze nog veel zal moeten leren. Bovendien zat ze de laatste tijd niet  in vorm. Tijdens haar training heeft ze dan bepaalde dingen proberen te veranderen waardoor ze opnieuw beter zou moeten kunnen presteren.’ Is het wel een goede keuze om aan vijf disciplines deel te nemen, waardoor ze zich telkens weer moet opladen? ‘Dat is uiteraard haar eigen keuze. Veel zal afhangen van hoe ze zich voelt. In de slalom verwacht ik wel één en ander van haar.’

Uiteraard is de installatie van Peer niet de voornaamste trainingsplek voor Vanreusel. ‘Bij ons oefent ze wanneer ze niet in Tignes is – dat vorig jaar nog in het nieuws kwam doordat er vier skiërs dodelijk werden getroffen – in de buurt van Val d’Isère. Wij zien haar dan ook voornamelijk in de zomer. Op die manier hebben wij ook kunnen vaststellen dat zij conditioneel erg sterk is. Ze kan er volledig voor gaan. Vandaar ook dat ze zelden tevreden is met haar eigen prestatie.’ Vanreusel traint al sinds haar veertiende in de Savoie. ‘Ter plaatse wordt ze uiteraard opgevangen en haar ouders rijden vaak naar ginder om haar te bezoeken.’ Kim is een bezige bij, staat al vanaf haar tweede op de latten, doet aan paardrijden, nam al deel aan de IronMan in Mallorca en speelt hockey met het tweede team van de Dragons.

We overvielen Sven Berben trouwens op de skipiste tijdens de Trofee van Vlaanderen, die in Tirol wordt afgewerkt. ‘We hebben met onze club een 50-tal leden, 33 zijn er hier actief, twee (Kim en Sven Maes) zitten op de Spelen en een paar andere waren weerhouden. Ons hoor je dus niet klagen.‘ Vraag is natuurlijk of wij in ons ‘platte land’ ooit wel grote skiërs zullen hebben. ‘Persoonlijk geloof ik wel in Kim. Zij heeft nog tijd. Een skiër is pas op zijn of haar hoogtepunt rond de leeftijd van 25 jaar. Ons grootste talent is echter Armand Marchant (20). Hij eindigde al eens keertje achttiende in de wereldbeker maar geraakte jammer genoeg zwaar geblesseerd.’ De Amerikaanse Mikaela Shiffrin won het goud in Pyeonchang. (EM)