TOUR-KORTJES TWEEDE RIT

HEIZEL – *L’EQUIPE: ‘PHILIPPE GILBERT VOOR DRIE JAAR NAAR LOTTO-SOUDAL’: Hetgeen al een tijdje hardop wordt gefluisterd, werd bevestigd in de zondag-editie van L’Equipe: Philippe Gilbert heeft een overeenkomst van drie jaar getekend bij Lotto-Soudal Opmerkelijk omdat Gilbert, die niet werd geselecteerd voor de Tour en daardoor niet meer op gelijke lijn stond met Patrick Lefevere bij Deceuninck – Quick Step, zelf maar een verbintenis voor twee seizoenen wou. Gilbert is goed bevriend met General Manager John Lelangue van Lotto, net als hij een Waal die in Moncaco woont. Sportief manager Marc Sergeant bevestigt of ontkent transfergeruchten voor de officiële datum van 1 augustus. Toch is duidelijk dat naast Gilbert (37) ook JohnDegenkolb (30) naar het Belgische team zal worden getransfereerd. Hierdoor mag Victor Campenaerts zeker uitzien naar een andere werkgever. Dat kon je overigens duidelijk merken aan de gelaatsuitdrukking van de werelduurrecordhouder zaterdag op het platform van Vive le Vélo.

*ENRIC MAS VERLAAT QUICK STEP VOOR MOVISTAR: Niet alleen Philippe Gilbert verlaat Movistar. Ook Enric Mas (24), de Spaanse klimgeit, trekt weg. Alweer volgens L’Equipe tekende hij bij Movistar. Mas vroeg een verdrievoudiging van zijn loon schrijft de Franse sportkrant  en dit werd geweigerd door Lefevere. Movistar zoekt vervangers voor Nairo Quintana en Mikel Landa.

*LUIK-BASTENAKEN-LUIK EN WAALSE PIJL VOOR VROUWEN BLIJVEN WORLDTOUR: Luik-Bastenaken-Luik en de Waalse Pijl voor vrouwen, twee Belgische wedstrijden georganiseerd door ASO, blijven dan toch op de Worldtour-kalender staan. Eén van de voorwaarden, waaraan voordien niet werd voldaan, werd nu wel opgenomen in het contract: de wedstrijden worden minstens gedurende 45 minuten live uitgezonden op televisie.

*NIEUW CIRCUIT VOOR BAANWIELRENNERS: UCI-voorzitter David Lappartient reageerde op de commotie rond de hervormingsplannen in het baanwielrennen waarbij alleen nog maar pistewedstrijden voor nationale ploegen zouden worden georganiseerd. Lappartient kondigt nu aan een nieuwe wedstrijdenreeks in het leven te zullen roepen, die weliswaar niet meetelt voor de Wereldbeker maar waaraan commerciële teams zullen mogen meedoen. Volgens de UCI-voorzitter is de beperkte zichtbaarheid van de sport de voornaamste reden om te hervormen.

*VIVE LE VELO LAAT TOESCHOUWERS VIJF KILOMETERS EXTRA WANDELEN: Om even na vier uur besloot de Brusselse politie om enkele richting in te voeren voor de toeschouwers aan het Belgiëplein. Personen die uit de metro kwamen werden doorgelaten, vooral oudere mensen en gezinnen met jonge kinderen die  net de metro in wilden werden tegengehouden. Op zich geen enkel probleem indien ze voor de vlakte van Paleis 5 hadden kunnen passeren maar heel die ruimte werd ingenomen door het team van de VRT. Boze toeschouwers maakten de linten, waarmee de ruimte was afgebakend, stuk waarna de mensen van de veiligheid er de politie bijhaalden. Na wat over-en-weer-gescheld zat er de toeschouwers niets anders op dan heel de Heizel af te stappen, een fikse wandeling van circa vijf kilometer. Overigens meldde de politie dat er vandaag, net als gisteren, 500 000 toeschouwers naar de hoofdstad waren afgezakt. (EM/ Foto ASO – Alex Broadway)

Pin It on Pinterest