TOUR-KORTJES EERSTE RIT

LAKEN –  *MASSALE BELANGSTELLING ONDERWEG MAAR VERKEER IN BRUSSEL VLOTTER DAN OOIT:

Er stond bijzonder veel volk langs de kant tijdens de eerste rit van de Tour. Het gevreesde verkeersinfarct in Brussel bleef echter uit. Op de Kleine Ring werd nog nooit zo vlot gereden. Wie toch met de auto was gekomen kon probleemloos parkeren op een boogscheut van het Paleizenplein. De politie telde 100 000 toeschouwers (later stelde France 2 dat bij naar 50 000).  Dat aantal groeide naarmate de dag vorderde. De wedstrijd was amper op gang gebracht of de eerste fans begaven zich al richting Laken om er de aankomst bij te wonen.

*CIJFERTJES:

 176 renners uit 30 verschillende landen, die deel uitmaken van 22 ploegen,  zijn gestart in de 106de Tour. De Ronde van Frankrijk is 3 480 kilometer lang, verdeeld over 21 etappes, met zeven bergritten, waarvan er vijf bovenop de top arriveren. De hoogste col is de Iséran (2 770 meter), de voorlaatste berg tijdens de negentiende rit , die eindigt in Tignes. De Ronde doet 744 gemeenten en 37 verschillende departementen aan.

*WANNEER WERDEN DE TRUIEN INGEVOERD?

De gele trui voor de leider in het algemene klassement, werd voor het eerst uitgereikt in 1919, de bolletjestrui – voor de beste klimmer – werd ingevoerd in 1975 maar de beste klimmer wordt al wel beloond sinds 1933, de groene trui – voor de snelste sprinter – dateert van 1968 en de witte trui – voor de beste jongere (min 25 jaar) werd in het leven geroepen in 1975.

*MEVROUW CAVENDISH NOEMT DOUGLAS RYDER EEN LAFAARD:

De Waalse wielerfans verleenden, via spandoeken, hun steun aan de afwezige Philippe Gilbert. ‘Gilbert ?,’ en ‘Je suis Gilbert’ stond er te lezen. Op twitter ontstond dan weer een discussie over de niet-selectie van Marc Cavendish waarbij zijn echtgenote, Peta Todd – die wel vaker een standpunt inneemt – het uiteraard opnam voor haar man. Er ontstond een discussie tussen Douglas Ryder, teammanager bij Dimension Data en ploegleider Rolf Aldag. Deze laatste beweerde dat Ryder de beslissing om Cavendish thuis te laten helemaal alleen had genomen en dat ze volledig onterecht was. Op dat moment mengde Peta Todd zich in de discussie. ‘Op het einde komt de waarheid altijd naar boven. Lafaards kunnen zich niet eeuwig verbergen’, luidde het.

*CEDRIC VASSSEUR JAAGT IEDEREEN WEG BIJ COFIDIS: 

Het rommelt bij de ploeg Cofidis. Nadat  Nacer Bouhanni zich de voorbij dagen druk had gemaakt over het gebrek aan communicatie met teammanager Cédric Vasseur, is het nu de beurt aan Hugo Hofstetter De 25-jarige Fransman was niet tevreden omdat hij niet naar de Tour mocht en liet weten zeker het team te zullen  verlaten. ‘Wanneer ik Vasseur van man tot man te spreken krijg is er geen probleem. Alleen, ik zie hem haast nooit. Ik heb dus al een overeenkomst met een ander team maar voor 1 augustus mag dat niet officieel worden bekend gemaakt.’

*LAURENS TEN DAM NIET TE SPREKEN OVER FRANKRIJK:

Voor het eerst in tien jaar neemt Laurens Ten Dam (38) niet deel aan de Tour. Hij heeft nu een wekelijkse column in het Algemeen Dagblad. Hij definieert Frankrijk als volgt:  ‘de koffie is er niet te drinken, de hotelbedden zijn doorgezakt, van dekbedden hebben ze in de helft van de hotels nog niet gehoord, de kelners en hotelreceptionisten zijn nors en het stokbrood is een uur nadat het uit de oven komt alleen met een gezond gebit nog te eten.

*RENE VERMEIREN DOET WEDEROPTREDEN:

Wieler-minnend Vlaanderen (en vooral Antwerpen) kent hem wel: René Vermeiren, de voormalige speaker van  het Sportpaleis en ontelbare wielerwedstrijden op de weg. De 71-jarige man uit Wuustwezel heeft officieel jaren geleden afscheid genomen als commentator maar is goed bevriend met Christian Prudhomme, de baas van de Tour. Vandaag en morgen kon je hem dan ook opnieuw aan het werk horen . René was meteen een bevoorrechte getuige van de machtsexplosie van Mike Teunissen. ‘Zelden gezien, de manier waarop hij kwam opzetten. Sagan daarentegen viel volledig stil.’

(EM/foto ASO – Alex BROADWAY)

Pin It on Pinterest