Toerisme provincie Antwerpen stippelde wandelvakantie in de Kempen uit

Onverharde en soms uitdagende paden, een heerlijke brok groen en slaapplaatsen dicht bij de natuur: de gloednieuwe Kempentocht serveert puur wandelplezier.

Met steun van natuurverenigingen en plaatselijke landbouwers realiseerde Toerisme Provincie Antwerpen een offroad wandeltocht in Baarle, Hoogstraten, Merksplas en Turnhout. Eén tot drie dagen stappen langs bossen, velden, weilanden en riviertjes: zo intens beleefde je de Kempense natuur nog nooit. Tien wandelnetwerken langs knooppunten verwennen de recreatieve wandelaar. Voor de meer avontuurlijk aangelegde stapper creëerde Toerisme Provincie Antwerpen de Kempentocht in de grensstreek met Nederland.

Het decor voor deze Kempentocht? De natuur, het platteland en de toeristische toppers in Baarle, Hoogstraten, Merksplas en Turnhout. Zo verken je onder meer het fotogenieke Turnhouts Vennengebied of de Vallei van het Merkske. In Wortel-Kolonie en Merksplas-Kolonie ontdek je een mix van fraaie landschappen, boeiend erfgoed en dito verhalen. Geen saaie, verharde of gevaarlijke trajecten. De Kempentocht loopt volledig offroad langs onverharde, soms zelfs uitdagende paden. Gedeputeerde Jan De Haes (N-VA): ‘De prima samenwerking tussen Toerisme Provincie Antwerpen en Natuurpunt, Agentschap Natuur en Bos, Staatsbosbeheer en de plaatselijke landbouwers maakten interessante nieuwe verbindingen mogelijk. Twee gloednieuwe bruggetjes helpen het Merkske over te steken en poortjes bieden toegang tot voor kort afgesloten velden.’

De drie dagtochten variëren van vijftien tot 35 kilometer en volgen de knooppunten van wandelnetwerk Kempense Kolonies en wandelnetwerk Kempens Landgoed. Wie de Kempentocht maximaal wil beleven, trekt daar best drie dagen voor uit. Overdag stap je door bossen, velden en weilanden. Ook slapen doe je te midden van het groen: onder de sterren op de bivakzone van Wortel-Kolonie, in je tent op Camping Baalse Hei of in een van de kamers van de Klein Engelandhoeve.

Voor regiomanager Bie De Busser smaakt de Kempentocht naar meer. ‘De Kempen tellen nog andere fantastische wandelgebieden voor de geoefende stapper. Zo willen we de Kempentocht in de toekomst graag uitbreiden richting Grote Netewoud in Meerhout, Balen, Geel en Mol. We dromen zelfs stilletjes van een Via Campina die thuishoort in het rijtje van populaire Europese langeafstandswandelingen.’

Samengevat: Je verkent de volledige Kempentocht (63 kilometer) in twee of drie dagen of kiest voor een korter traject: 18,5 kilometer (vanuit bezoekerscentrum De Klapekster in Wortel), 34,5 kilometer (vanuit bezoekerscentrum Kolonie 5-7 in Merksplas) of 15,5 kilometer (vanuit de Klein Engelandhoeve in Turnhout). Wie met het openbaar vervoer naar de Kempen reist, volgt vanuit het station van Turnhout de aanlooproute. Onderweg wijzen rechthoekige rood-witte borden met knooppuntnummers de weg. Je trekt het best stevige, waterdichte wandelschoenen aan. (EM)

*Meer info: www.kempen.be