Tijdritwinnaar Tim Wellens belooft vuurwerk in de Ardennenetappe

GRIMBERGEN – Hij kwam net niet te laat: drie-twee-één-start. Hij zat net op tijd op de passagierszetel van de ploegwagen: Kevin De Weert. De voormalige bondscoach had met zijn poulain Tim Wellens een mooi voorbereidingsprogramma voor de tijdrit van 9,2 kilometer uitgetekend. En het lukte. De renner van Lotto-Soudal won de etappe en telt in de klassering 57 seconden achterstand op Remco Evenepoel, die uiteraard leider blijft. Wellens belooft morgen vuurwerk te zullen maken over Ardense wegen waarbij onder meer de Chambralles, La Redoute, Les Forges en Roche-aux-Faucons (tweemaal) worden beklommen.

Neen, Victor Campenaerts was niet tevreden over zijn prestatie. ‘Wie een tijdrit in de Tirreno wint tegen de allerbeste renners van de wereld mag niet content zijn met een tweede tijd in de Ronde van België’, gebruikte hij nog even de oude benaming van de Belgium Baloise Tour. Uiteindelijk werd de werelduurrecordhouder derde.

Het was een geprikkelde Nathan Van Hooydonck – remember het voorval van gisteren – die lang met de snelste tijd achter zijn naam stond. Specialisten als Niki Terpstra (ketting) en de Ier Ryan Mullen (schakelproblemen) kregen af te rekenen met pech en eindigden respectievelijk als tiende en vijfde.

Zowel renners als volgers zijn er zeker van: morgenavond kennen we de winnaar van deze etappewedstrijd. De zondag-rit, van Tongeren naar Beringen, wordt slechts een formaliteit. Tim Wellens beschouwde zijn zege als een mooie voorbereiding op wat komen gaat. ‘Ik voelde me sterk. Ik weet natuurlijk dat ik kan tijdrijden. Dat heb ik al bewezen met winst in een race tegen de klok in de Ruta del Sol. Ik was het parcours al komen verkennen. Ik dacht even dat ik te snel van start was gegaan. Halfweg vreesde ik te zullen stilvallen maar dat gebeurde dus niet. In zulke tijdritten – en met de wind – moet je het hebben van je kracht.’

Uiteraard ben ik tevreden, niet zozeer omdat ik vandaag heb gewonnen maar vooral omdat ik ervan overtuigd ben dat ik nog meespeel voor de eindzege. Dat ik bijna een minuut moet goedmaken op Evenepoel heb ik alleen maar aan mezelf te danken. Ik had mee moeten springen in de beslissende ontsnapping. Ik had de benen daarvoor maar ging ervanuit dat de vlucht niet ging standhouden. Nadien heb ik nog alles gegeven. Ik kwam echter geen meter dichter. Morgen wordt het niet alleen een strijd tussen Remco en mij. Schrijf ook Victor nog niet af. En ja hoor: we hebben al een plannetje klaar.’ Het lijkt erop dat het nationaal kampioenschap tijdrijden interessanter zal worden dan het BK op de weg. ‘Ik heb de indruk dat er alleen maar favorieten aan de start verschijnen. Ook ik heb mijn programma aangepast zodat ik in Middelkerke van start kan gaan maar ik denk dat Wout Van Aert op dit ogenblik de sterkste indruk maakt.’

Leider Remco Evenepoel kwam aanschuiven aan de tafel. ‘Dat Lotto een tactisch plan heeft wil ik best geloven. Wij hebben er ook één: de boel gesloten houden. Zij gaan zeker niet in de vroege vlucht zitten. De wedstrijd zal sowieso op het einde worden beslecht, met de beklimmingen van de Roche aux Faucons. Bij elke training rij ik erover. Ik ken hem dus als mijn broekzak. Ik hou van alle Ardense beklimmingen. Hoe langer ze zijn hoe liever. Geef me dus maar de Vecquée met zijn zes kilometer.’ Morgen voorspelt men regen. ‘Oei. Dat is het weertje van Tim Wellens hé.’ (EM)