Tien keer goud op een rij voor Peter Genyn na nieuwe titel op 200 meter

De rolstoelsprinter Peter Genyn (tetraplegie) heeft Paralympic Team Belgium een vierde medaille geschonken op het EK Para-atletiek in Berlijn. Hij won de 200 meter in de categorie T51, dria dagen nadat hij eerder goud pakte op de 100 meter. Het is zijn tiende gouden plak op een rij, op een groot internationaal kampioenschap.

©Paralympic Team Belgium – Marcus Hartmann
©Paralympic Team Belgium – Marcus Hartmann

Peter Genyn zakte af naar Berlijn als de regerende Europees kampioen op de 100 en de 400 meter. Hij won goud op beide races in het Italiaanse Grosseto in 2016. Genyn kon zijn titel op de 100 meter verlengen en is nu dus ook Europees kampioen op de 200 meter, dat de 400 meter vervangt net als op het programma van de Paralympische Spelen in 2020. Genyn is een kei in dubbele titels: hij is ook de regerende wereld- en paralympisch kampioen op de 100 en 400 meter en pakte vandaag zelfs zijn tiende gouden medaille op een rij, op een groot internationaal kampioenschap.

« Ik heb de laatste jaren alle belangrijke races gewonnen en kan alleen maar hopen dat het zo doorgaat », zegt Genyn met een ‘big smile’ na de finish. « De race was van start tot finish erg close. Ik voelde Toni Piispanen dichter komen in de bocht, maar kon hem nog net afhouden met een half wiel op de streep. De 200 meter ligt mij echt goed en is makkelijker te combineren met de 100 meter. »

De wedstrijd van Peter Genyn werd gereden in ruige weersomstandigheden met een stevige wind. Onze landgenoot startte snel en kon zijn voorsprong op de tegenstanders uitbouwen.

De medaille van Peter Genyn is de vierde voor Paralympic Team Belgium op dit Europees kampioenschap.

Foto :  : ©Paralympic Team Belgium – Marcus Hartmann

Tekst : Antoinne Collart